Szerző: Vörös Péter

2000. szeptember 11. 00:11

Malajzia 5,3 milliárd $ beáramlását reméli az ország csúcstechnológiai parkjába

A Multimedia Super Corridor (MSC - Multimédia Szuperfolyosó) révén öt év alatt 5,3 milliárd $-nyi befektetés fog az ázsiai országba beáramlani, munkahelyek ezrei jönnek létre és jelentős exportnövelő hatása is lesz a kezdeményezésnek. Összesen 362 cégtől remélnek befektetéseket a projekt elindítói, 35 ezer állás létrehozását tervezik.

Az MSC teljes fejlesztési költsége kb. 7,28 milliárd $ lesz, eddig 3,92 milliárd $ befektetésére került sor. Olyan nagyságok szereplésében bíznak a projekt elindítói, mint az Acer, a Compaq, a NEC, a Fujitsu és a Lucent Technologies. Az 1995-ben beindult, 714 négyzetkilométer területű zóna többek között olyan projekteket szolgál, amelyek célja az, hogy csúcstechnológiai alkalmazásokat vigyenek az oktatásba, gyógyszergyártásba és közigazgatásba - de van itt pl. Hollywood-i stílusú hangstudió is.

Az MSC ellenzői szerint a vállalkozás a szingapúri és hongkongi hasonló törekvésekhez képest jelentős hátrányban van, mivel ez utóbbiak jóval több szoftver szakértőt és céget tudtak odavonzani. Az infrastruktúrával kapcsolatos kiadások legnagyobb része az új Kuala Lumpur-i nemzetközi repülőtér, amelynek költsége 2,34 milliárd $.

A kraftie a HWSW IT-karrierrel foglalkozó, immár sok tízezer IT szakembert mozgató meetup- és podcast-sorozata. Mostantól pedig már egy hírlevél is! Iratkozz fel Te is, ha szeretnél heti egyszer egy rövid, de értékes karrierfókuszú tartalmat kapni.

a címlapról