Szerző: Vörös Péter

2000. szeptember 6. 16:53

Az Intel részvényárfolyama több, mint 6%-kal esett vissza

A chipgyártó óriás részvényei tegnap 6,3%-kal, 4,69$-ral 69,25$-ra estek vissza. Ashok Kumar, a U.S. Bancorp Piper Jaffray elemzőjének a csökkentés mellett szóló érvei pedig akár azt is jelenthetik, hogy szinte minden PC gyártó második félévi forgalma alacsonyabb lesz a vártnál: nem csak az Intel-t, de az AMD-t valamint olyan PC gyártókat is érinthetnek a gondok, mint a Compaq, Dell és a Gateway. A Dell és a Gateway részvényei több, mint 5%-kal estek vissza.

Kumar szerint a harmadik negyedévben a második negyedévhez viszonyított növekedés csak fele lesz a Wall Street által vártnál: 12% helyett max. 6%, de lehet, hogy még ennyi sem lesz. Az IDC piackutató cég előjelzései szerint nincs ok a Kumar-féle pesszimizmusra és további növekedés várható a második félévben. Annyi viszont mindenképpen látható továbbra is, hogy a nagyvállalati ill. otthoni piac viszonylag telített, aminek hatása van a növekedésre.

Kumar szerint különösen fontos az, hogy az eladások pont akkor csökkennek, amikor éppen emelkedniük kellene: a második félév hagyományosan az eladott volumen 55%-át adják. Japán kivételével szinte minden földrajzi régióban enyhébb keresletet jelez előre Kumar. A volumen kb. egyharmadát adó Ázsia/Csendes-óceáni régióban lesz a legalacsonyabb a növekedési ütem. Európában az első féléves 16%-os növekedés ütem várhatóan egyszámjegyűre esik vissza. Észak-Amerikában is egyszámjegyű lesz a növekedés a második félévben.

A korábban erős keresletre építő Intel és a PC gyártók a váratlanul enyhe kereslet miatt túltermeléssel és árháborúval néznek szembe.

Sok elemző számított arra, hogy a PC eladásokon segíthet a Windows 2000 Service Pack 1 megjelenése, mivel sok piackutató cég ajánlotta azt a vállalati vevőknek, hogy várjanak erre, mielőtt átállnak az új operációs rendszerre. Kumar szerint a Windows 2000 Service Pack 1 megjelenése egyáltalán nem növelte a PC eladásokat.

Ha Kumar előrejelzései beválnak, akkor az Intel-nek processzor felesleggel kell szembenéznie. Ugyanakkor Kumar azt is kétségbe vonta, hogy az Intel képes lesz megfelelő számban gyártani 1 GHz feletti processzorokat és Pentium 4 processzorokat 2001. első felében.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról