Szerző: mz

2000. szeptember 18. 21:22

Inkubációs központ induló e-vállalkozásoknak

Hivatalosan múlt hét pénteken nyílt meg az Andersen Consulting iStart Center -e. A kijelentés ebben a formában talán kicsit önző lenne, hiszen a központ létrehozásában számos nagy nemzetközi cég, így a Cisco Systems, a hp, a kirowski, a Matávnet, a Microsoft, az Oracle és a Sun Microsystems is részt vettek. Az említett cégek saját területeiken segítettek a tervezetben, hardverrel, szoftverrel, bérelt vonali Internet-hozzáféréssel, web-tervezéssel, szerverekkel - összesen mintegy 65 millió forint értékben.

Hivatalosan múlt hét pénteken nyílt meg az Andersen Consulting iStart Center-e. A kijelentés ebben a formában talán kicsit önző lenne, hiszen a központ létrehozásában számos nagy nemzetközi cég, így a Cisco Systems, a hp, a kirowski, a Matávnet, a Microsoft, az Oracle és a Sun Microsystems is részt vettek. Az említett cégek saját területeiken segítettek a tervezetben, hardverrel, szoftverrel, bérelt vonali Internet-hozzáféréssel, web-tervezéssel, szerverekkel - összesen mintegy 65 millió forint értékben.
A központ azzal a feladattal jött létre, hogy internetes cégek elindításában segédkezzen a leendő vállalkozóknak. Ugyan a központ kézzelfoghatóan "csak" három jól felszerelt irodából, illetve az ezeket kiszolgáló szerveregyüttesből áll, ennél sokkal többet jelent.
A leendő vállakozóknak először is egy ötlettel kell előállniuk. Az ötlet leírásával jelentkezni kell, majd szakértők értékelik a leírást. Ha továbblépésre érdemesnek találják, az ötlettulajdonos egy szinttel feljebb léphet, szakemberek segítségével pontosabb üzleti tervet készíthet a megvalósításról. Ha a terv a további vizsgálatok során is figyelemre méltónak bizonyul, a szerencsések zöld utat kaphatnak a tényleges megvalósításhoz.
A megvalósítás és a felfuttatás természetesen tőkét is igényel. Ezt az Andersen Consulting legalább részben biztosítja, kiterjedt kapcsolatai révén befektetőt vagy partnert keres a vállalkozáshoz. Az ötletgazdák természetesen nem ingyen jutnak a szolgáltatásokhoz, megegyezés szerint fizetniük kell azokért készpénz és a vállalkozásból adott részesedés valamilyen keverékével.
A központ szolgáltatásai annyiban mondhatók újnak, hogy nemcsak az indulásban segítik a vállakozást, hanem annak teljes életciklusa alatt. Az újonnan indult internetes cég 2-3 hónapig marad a központban, ahol főleg a szükséges webes fejlesztéseket végezheti el, majd saját irodájába költözik, és megkezdi pályafutását a tőzsde vagy a felvásárlás felé. Mindeközben - mivel részben saját vállakozásáról van szó - az Andersen Consulting folyamatos tanácsadói segítségében részesül.
A központ már meglévő és működő, de a fejlesztések iránt nyitott cégeknek is nyújt segítséget. Ehhez egy külön szoba áll rendelkezésre, ahol a jelenlegi csúcstechnológiát tudják bemutatni az érdeklődőknek.

Ide kívánkozik, hogy a Microsoft, az IBM és az Arthur Andersen - mely immáron nem cserélendő össze az Andersen Consultinggal - olyan új kezdeményezésben működnek együtt - ugyan egyelőre nem hazánkban - mely hardverrel, szoftverekkel és szolgáltatásokkal áll a kezdeti költségeiket csökkenteni kívánó induló vállalkozások rendelkezésére. Ezen kezdeményezés néhány kiemelt területre koncentrál, mint az egészségügy, vagy a biotechnológia.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról