:

Szerző: Vörös Péter

2000. szeptember 10. 21:07

Hewlett-Packard Superdome: várható bejelentés kedden

A HP Superdome a cég csúcskategóriájú, 64 bites processzorokon alapuló szervercsaládja, amellyel a Hewlett-Packard a Sun Microsystems csúcskategóriájú szervereitől próbál piaci részesedést elvenni. A Superdome-ot várhatóan a cég keddi sajtótájékoztatóján jelentik be hivatalosan.

Az elemzők szerint van rá esély, hogy a Superdome és az agresszív marketing erőfeszítések révén a cég növeli eladásait, de általános az a nézet, hogy a Sun egyeduralmára a legnagyobb veszélyt maga a Sun jelenti, főként mivel húzódik a Sun UltraSPARC III bemutatása.

A Unix szerverek forgalma az utóbbi években főként az Internettel kapcsolatos eladások miatt nőtt rendkívüli mértékben. A csúcskategóriájú, 64 bites processzorokon alapuló szerverek jelentik az e-kereskedelem alapját, főként skálázhatóságuk és a nagy mennyiségű memória felhasználási lehetőség miatt.

Az International Data Corp. (IDC) piackutató cég szerint a Sun 1998. óta tartja vezető helyét a Unix szerver piacon, a második helyen a HP, a harmadikon az IBM áll. Azonban a HP csúcskategóriájú Unix szerver eladásai drasztikusan csökkentek a második negyedévben. A HP azzal magyarázta a visszaesést, hogy a vevők a cég új csúcskategóriájú szerverének megjelenését várják. Elemzők szerint viszont az történt, hogy a Sun szerverei iránti kereslet megnőtt - és ez nemcsak a termékcsaládnak köszönhető, hanem a cég hírnevének, támogatásának és szolgáltatásainak (ezzel implicit módon arra is utalnak a szakértők, hogy a HP ill. IBM-nek van mit javítania ezeken a területeken).

A Sun E10000-eseivel szemben a HP Superdome-ja fog állni jövő keddtől: az ár 1 millió $ feletti, operációs rendszere a HP-UX Unix változat lesz, a HP 64-bites PA-RISC processzorjaival lesz felszerelve. Négy integrált csúcskategóriájú szerver révén olyan fürtözött rendszert lehet kiépíteni, amelyben 256 processzor dolgozik. A HP korábbi csúcskategóriájú szervere, a HP 9000 V-Class 128 processzorig skálázható.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 13:46

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.