Szerző: Vörös Péter

2000. szeptember 5. 15:19

Az Intel Izrael legnagyobb magánszektoros exportőre

Ez év első nyolc hónapjában már 1,2 milliárd $ értékben exportált Izraelből a világ legnagyobb félvezetőgyártója, szemben a tavalyi hasonló időszakban elért 810 millió $-ral. A bejelentés időzítése azért is érdekes, mert ezzel az Intel finoman arra emlékezteti az izraeli kormányt, hogy vegye figyelembe a cég növekvő szerepét - és nyújtson támogatást a cég tervezett 3 milliárd $-os befektetési projektjéhez.

Szakértők szerint a kormány támogatása nagy befolyással lehet a cég döntésére a projektet illetően. Elméletileg 20%-os (600 millió $-os) kormányzati befektetési támogatásra számíthat az Intel. A megvalósíthatósági tanulmányt készítő izraeli kereskedelmi minisztérium illetékesei szerint a nagybefektetés várható gazdasági hozadékát kell szembeállítani az Intel további terjeszkedésével kapcsolatos magas költségekkel.

Az Intel Israel-nek immár egy kutatás-fejlesztési központja és két félvezetőgyára van, a gyors export(forgalom)növekedés a 'Fab 18' gyárnak köszönhető, amely 796 millió $ értékű chip-et exportált idén és 1 milliárd $ értékű chip-et az egy évvel ezelőtti beindítása óta.

A legnagyobb izraeli exportőr az Israel Aircraft Industries [IAI], az állami repülőgépgyártó cég, amely tavaly 1,5 milliárd $ értékben exportált; könnyen előfordulhat az, hogy az Intel az év végére az IAI-től is átveszi a vezető szerepet. A teljes izraeli export értéke 27%-kal 9,67 milliárd $-ra nőtt az első hét hónap alatt.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról