Szerző: mz

2000. szeptember 1. 21:09

Tetszőleges mennyiségű információ egyetlen elektronban

A teljes tudományos leírást talán egy szaklap oldalain majd elolvashatjuk - a lényeg annyi, hogy egy tudós úgy véli, egy teljes könyvtár anyaga tárolható egyetlen elektron segítségével. Philip Bucksbaum szerint az elektronok a többi elemi részecskéhez hasonlóan hullámként viselkednek, így megtalálható annak a módja, hogy a hullám fázismodulációjával bármennyi nullát és egyet kódoljunk egyetlen elektron hullámformájába.
A jövő lehetséges memóriáival végzett munka erősen kísérleti szakaszban van, de elméletileg végtelen mennyiségű nulla és egyes tárolható egyetlen kvantumfázis-regiszterben.
Bucksbaum csapata még messze jár a gyakorlati megvalósítástól. Jelenleg különlegesen nagysebességű lézerekkel bájtnyi információt tudnak egyetlen céziumatomba kódolni. Az eddigi felfogáshoz képest ez is jelentős előrelépést jelent, hiszen eddig egyetlen bit tárolásán dolgoztak a kutatók, kihasználva az elektronok kétféle spinjét.
A kvantumfázisok régóta érdeklik a tudósokat, mivel elméletileg az atomok tulajdonságai megváltozhatnak, ha megváltoztatjuk hullámformájuk fázisát. Ezzel olyan, az eredeti anyagra nem jellemző tulajdonságokat vehetnek fel, melyek az alkalmazások eddig ismeretlen területét nyithatják meg. Például egy polimer vegyületet a megfelelő eljárással az acélhoz hasonló jellemzőkkel lehet felruházni.
A kvantumfázis használatát adattárolásra először a a Lucent Technologies Bell Laboratories tudósai vetették fel, 1997-ben. Bucksbaum csapata volt az első, mely a gyakorlatban is kipróbálta az elméletet. Az, hogy a kísérletek mikor vezetnek kézzelfogható, netán tömeggyártásra is alkalmas termékhez, egyelőre rejtély.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról