:

Szerző: Vörös Péter

2000. szeptember 8. 16:52

Hiány a TFT LCD kijelző driver IC-kből

A DisplaySearch piackutató cég felmérései szerint már most is kritikus a hiány a TFT LCD-khez használt driver chip-ekből és a helyzet nemigen fog javulni a következő öt év alatt, mivel a gyártott laptop-ok száma erőteljesen növekszi. A DisplaySearch szerint a TFT-LCD driver IC-k száma több, mint megtízszereződik 2005-ig: a tavalyi 350 millió darabról 4 milliárd darabra. Ugyanezen idő alatt a passzív STN (super-twisted nematic) driver chip-ek száma megnégyszereződik (800 millióról 3,3 milliárdra). A plazmakijelzőköz használt driver chip-ek száma az előrejelzések szerint 4 millió darab lesz 2005-ben.

A DisplaySearch adatai szerint a Sharp a legnagyobb LCD driver chip gyártó a világon, 16%-os részesedéssel. A második helyen megosztva áll a Seiko-Epson és a Philips, 15-15%-os részesedéssel. A negyedik helyen a NEC áll 10%-kal, a Texas Instruments és a Hitachi részesedése egyaránt 9-9%. A TFT LCD driver-eket tekintve a Sharp áll az első helyen 23,4%-os részesedéssel, a második a Texas Instruments 21,5%-kal, a NEC a harmadik 19,6%-kal, a Matsushita pedig a negyedik 13%-kal.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 19:04

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.