Szerző: Bodnár Ádám

2005. szeptember 16. 09:05

Kémprogramokkal kapcsolatos tudásbázis a Pandától

A kémprogramok elleni sikeres harcot elősegítendő a Panda Software egy internetes tudásbázis tett elérhetővé a felhasznlók számára, ahol a lehető legtöbb információt igyekszik nyújtani a kémprogramokról, az ellenük való védekezésről. A Panda Software szerint tízből kilenc számítógépen található spyware, és bár még a legveszélyesebb vírusjárványok sem okoztak annyi kárt mint a spyware-ek, sok felhasználó továbbra sem tekinti ezeket bizalmas adataik elleni közvetlen támadásnak.

[HWSW] A kémprogramok elleni sikeres harcot elősegítendő a Panda Software egy internetes tudásbázis tett elérhetővé a felhasznlók számára, ahol a lehető legtöbb információt igyekszik nyújtani a kémprogramokról, az ellenük való védekezésről. A Panda Software szerint tízből kilenc számítógépen található spyware, és bár még a legveszélyesebb vírusjárványok sem okoztak annyi kárt mint a spyware-ek, sok felhasználó továbbra sem tekinti ezeket bizalmas adataik elleni közvetlen támadásnak.

“A felhasználók információhiánya a kémprgramokól sérülékennyé teszi számítógépeiket” -- állítja Luis Corrons, a Panda Vírus Laboratóriumának igazgatója. “A kémprogramok megalkotói tisztán látják ezt a helyzetet és saját javukra ki is használják azt. Felismerték, hogy sok felhasználó nem is tud a spyware-ek létezéséről, míg mások nem foglalkoznak vele a kellő mértékben, és ezért nem védekeznek megfelelően. Ezért történhet meg az, hogy amikor spyware-ek után kutatva vizsgálják át a számítógépeket, nemcsak egy, hanem több tucat kémprogramot találnak."

“A kémprogramokkal szemben két fronton kell szembeszállni. Az első teendő, a felhasználók figyelmének felhívása, hogy változtassák meg azokat az internetezési és számítógép-használati szokásaikat, amik lehetővé teszik a spyware-ek behatolását. Másodsorban pedig a megfelelő technológiát kell használni a harc során, hogy megelőzzük a spywarek belépését a rendszerbe" -- foglalta össze Corrons.

A www.demandonspyware.com oldalon a felhasználók információhoz juthatnak a spyawarek jellemzőiről, hatásairól, elterjedési módszereikről, részletes listát olvashatnak a kémprogramokról, beleértve a legyőzésükhöz használható módszereket, illetve tippeket kaphatnak arra nézve, hogyan kerülhetik el a fertőzést. A weboldal látogatói számára rendelkezésre áll egy ingyenes spyware-teszt, a Panda ActiveScan is.

a címlapról