Szerző: Bodnár Ádám

2005. szeptember 13. 10:12

A Novell szerint a Windows Vista megjelenése a Linux előretörését hozhatja

Jack L. Messman
Jack Messman
[News.com/HWSW] A Windows XP lecserélése Windows Vistára olyan magas költségekkel jár majd, hogy a vállalatok meg fogják fontolni a Linux bevezetését -- véli Jack Messman, a Novell elnök-vezérigazgatója. A barcelonai Brainshare konferencián Messman azon véleményének adott hangot, hogy a Windows Vista bevezetésével kapcsolatos költségek jóval magasabbak lesznek, mint egy asztali Linux-disztribúcióé, ez pedig a nyílt forrású operációs rendszer malmára hajtja majd a vizet.

Olcsóbb és hatékonyabb?

Messman szerint a Linux nem csak a költségek tekintetében előnyösebb a Windowsnál. Sokan azt vetik a Novell szemére, hogy a Linux Desktop kevesebb szolgáltatást tartalmaz mint a Windows és az Office, de Messman szerint a vállalatoknál ez inkább előny mint hátrány. A Novell vezetője szerint a Microsoft szoftverébe épített komponensek jó része elvonja az alkalmazottak figyelmét a teendőjükről. "Valóban fizetni akarnak azokért a többletszolgáltatásokért, amelyek csökkentik a dolgozók termelékenységét?" -- tette fel a kérdést Messman.

A Novell tavaly márciusban jelentette be, hogy kifejezetten vállalati felhasználóknak szánt Linuxszal jelentkezik, 2004 őszén pedig meg is jelent a Novell Linux Desktop. A SuSE Linuxra épülő vállalati disztribúció tartalmazza a Ximian Desktop felhasználói felületet, valamint olyan komponenseket, amelyek biztosítják a Novell GroupWise csoportmunka-szoftverrel való zökkenőmentes együttműködést.

Az áttörés még várat magára

A cég minden évben megígéri, hogy a szervereken már népszerű szabad forrású operációs rendszert "az idén" az asztali gépeken is látványosan terjedni kezd, azonban a nagy áttörés továbbra is várat magára. Piaci elemzők a Linux részesedését az asztali operációs rendszerek piacán 2-3 százalékra teszik, miközben száz PC-ből legalább 90-en valamilyen Windows fut. Mindazonáltal a Linux máris népszerűbb mint a Mac OS -- állítja az IDC piackutató cég.

A Novell Linux Desktop legfontosabb ellenfele természetesen a Microsoft Windows. A vállalat arra épít, hogy a Linux egyre erősebb a szerverek szegmensében és a linuxos szerverekhez leginkább linuxos asztali gépek passzolnak. A Novell ugyanazzal a stratégiával szeretné legyőzni a Microsoftot, amelynek segítségével a Microsoft legyőzte a Novellt a hálózati operációs rendszerek piacán: a hangsúly az asztali és a szerver operációs rendszerek közötti zökkenőmentes együttműködésen lesz.

A Novell állítása szerint vállalatoknak szánt asztali Linux-disztribúciói, a Novell Linux Desktop és a SuSE Linux jelentős sikereket érnek el főképp Európában. A Brainshare rendezvényen elhangzottak szerint nemrégiben a legnagyobb észtországi bank, a SEB Eesti UHispank állt át SuSE Linuxra, a norvégiai Baerum tartományban pedig összesen 40 iskolában cserélik le a Windowst. Egy brit szervezet (British Educational Communications and Technology Association) szerint az iskolák felére csökkenthetik informatikai kiadásaikat, ha beszüntetik a Microsoft-termékek vásárlását és használatát.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról