Szerző: Bodnár Ádám

2005. szeptember 27. 09:32

Megérkeztek az utolsó egymagos Intel Xeonok

A kétmagos chipek korszaka hamarosan végérvényesen beköszönt: az Intel bejelentette legutolsó egymagos Xeonjait, amelyek közül kettő kifejezetten alacsony fogyasztású modell, elsősorban olyan szerverek számára, ahol az energiatakarékosság lényeges szempont. Ezek közé tartoznak a blade szerverek és a vékony (1U) rackes kiszolgálók.

[HWSW] A kétmagos chipek korszaka hamarosan végérvényesen beköszönt: az Intel bejelentette legutolsó egymagos Xeonjait, amelyek közül kettő kifejezetten alacsony fogyasztású modell, elsősorban olyan szerverek számára, ahol az energiatakarékosság lényeges szempont. Ezek közé tartoznak a blade szerverek és a vékony (1U) rackes kiszolgálók.

A ma bejentett processzorok közül az egyik 3 GHz-en működik és csupán 55 Wattot fogyaszt, a másik órajele 3,2 GHz, ennek fogyasztása 90 Watt. Az Intel emellett bejelentette eddigi legmagasabb órajelű Xeonját is, amely 3,8 GHz-en működik és 110 Wattot fogyaszt, azonban tartalmazza a Demand Based Switching energiatakarékos technológiát, amely segítségével működés közben, a terhelés függvényében képes órajelét és feszültségét módosítani. A vállalat emelett egy 2,8 GHz-es Xeont is bemutatott.

A 3,8 GHz-es, illetve a 2,8 GHz-es órajelen működő, 64 bites Intel Xeon processzor 851 és 198 dolláros áron kapható majd, az alacsony feszültségű, 3 GHz órajelű 64 bites Intel Xeon processzor 519 dollárba kerül, az alacsony feszültségű 2,8 GHz órajelű 64 bites Intel Xeon processzor 487 dollárba kerül majd.

"Minden erőnkkel azért dolgozunk, hogy elősegítsük a többmagos szerverek egy teljesen új generációjára való átállást. Mint az iparágban a legszélesebb körben elterjedt 64 bites platform, a Xeon üzleti alkalmazású szerverek és munkaállomások szívét-lelkét jelenti" -- nyilatkozta Diane Bryant, az Intel Digital Enterprise Group alelnöke és az Intel Server Platform Group vezérigazgatója. Az Intel egyes partnerei számára már most elérhetővé teszi a kétmagos Xeon chipek első példányait, hivatalos bejelentésükre pedig heteken belül sor kerülhet.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról