Szerző: Bodnár Ádám

2005. szeptember 15. 15:27

A jövő héten érkezik a Sun új processzora

Noha a hét elején került sor a Sun Microsystems hagyományos, negyedéves termékbemutatójára, a Network Computingra, a vállalat vadonatúj processzorával szerelt UNIX-szerverek bejelentése csak a jövő héten várható.

[HWSW] Noha a hét elején került sor a Sun Microsystems hagyományos, negyedéves termékbemutatójára, a Network Computingra, a vállalat vadonatúj processzorával szerelt UNIX-szerverek bejelentése csak a jövő héten várható.

Villámgyorsnak ígérkezik a Párduc

A jelenleg is kapható UltraSPARC IV gyakorlatilag nem más, mint két UltraSPARC III egy lapkára integrálva. A chipet 130 nanométeres csíkszélességgel gyártja a Texas Instruments. A "Panther" kódnevű UltraSPARC IV+ ennek a chipnek a továbbfejlesztett változata, amely már 90 nanométeres csíkszélességgel készül, így magasabb órajelen működhet és nagyobb gyorsítótárat is kapott.

Míg az UltraSPARC IV család leggyorsabb tagja 1,35 GHz-en működik, a vadonatúj utód már 1,5 GHz-en debütál és a jövő év elején már 1,8 GHz-re is gyorsulhat. A Panther 2 Mbyte másodszintű és 32 Mbyte harmadszintű cache-t tartalmaz. Az UltraSPARC IV harmadszintű gyorsítótárja nem a processzorra integrált, hanem külön lapkán kapott helyet, mérete 16 megabájt.

Az UltraSPARC IV+ elsőként a Sun Fire V490 és E6900 szerverekben lesznek elérhetők, előbbi legfeljebb 4, utóbbi pedig 24 processzort tartalmazhat. Ezek a Sun legnépszerűbb UNIX-szerverei, amelyek az új chipek beépítése után látványosan növekedő telhesítményt nyújthatnak -- azonos áron. Az UltraSPARC IV+ lámkompatibilis az elődjével, így a rendszerek továbbfejlesztése rendkívül egyszerű.

A jövő generációja

A Sunnak óriási szüksége van az új fejlesztésű processzorra, mivel a vállalat UNIX-szerverei iránti érdeklődés az utóbbi időben némileg megcsappant, miközben -- ellentétben az IBM-mel és a HP-val -- ezt a kieső bevételt a cég más szegmensekből származó forgalommal nem tudta ellensúlyozni. Az idei második negyedévben a A Sun UNIX-piaci bevételei 9 százalékkal estek vissza, miközben az IBM a Power5 sikerének köszönhetően például 21 százalékos növekedést produkált. A Nagy Kék az év végére ígéri a Power5 gyorsabb változatát, a Power5+ chipet.

A jelenleg ismert UltraSPARC chipek lassan "kihalnak" és átadják a helyüket olyan új lapkáknak, mint a Niagara és a Rock. A Niagarát elsősorban alsó árkategóriás hálózati kiszolgálókba szánja a cég, a chip a Sun által 2002-ben felvásárolt Afara Websystems mérnökeinek munkája. Noha a lapka tervei már tavaly elkészültek, a Niagara piaci megjelenése csak jövőre várható. A chip 8 magot tartalmaz és összesen 32 utasításszál párhuzamos futtatására képes. A Niagara érdekessége, hogy a nyolc processzormag egy lebegőpontos egységen osztozik.

A processzort a Texas Instruments gyártja majd 90 nanométeres csíkszélességű technológiával, egy jelentés szerint a mag mérete 340 mm2 lesz. A Niagara várható órajele egyelőre nem ismert. A Niagara tervezőcsapatának egy része már a chip második generációján dolgozik, amely már 65 nanométeres csíkszélességgel készül és 2008 körül kerül piacra.

A Niagarához hasonlóan 32 szálat kezel majd a Rock kódnevű chip, amelyet 2008-ban láthatunk. A Rocknál a tervezőmérnökök a jelenleg publikus információk szerint egészen új megközelítést alkalmaztak a minél nagyobb teljesítmény elérésére. A Rockot a hagyományos értelemben vett szerver-feladatok -- adatbáziskezelés, vállalatirányítási rendszer futtatása, tudományos-mérnöki számítások -- ellátására szánja a Sun, azaz a Niagara és a Rock tulajdonképp kiegészítik egymást a termékpalettán.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról