:

Szerző: Bodnár Ádám

2005. szeptember 26. 11:06

Oracle: szárnyaló nyereség, csalódást okozó bevétel

Lawrence J. Ellison
Larry Ellison
[HWSW] Az Oracle csütörtökön tette közzé legutóbbi negyedéves eredményeit. A vállalat nyeresége erőteljesen növekedett, azonban a bevétel növekedése csalódást okozott.

Az Oracle első pénzügyi negyedévének bevétele éves szinten 2,22 milliárd dollárról 2,77 milliárd dollárra emelkedett, azonban elmaradt a 2,94 milliárd dolláros elemzői várakozástól és az Oracle 2,95 milliárd dolláros előrejelzésétől. Ezután a részvények mélyrepülését az sem tudta megakadályozni, hogy a vállalat profitja az egyszeri tételek nélkül részvényenként 14 centet tett ki, ami viszont megfelelt a Reuters Estimates által megkérdezett elemzők prognózisának. A nettó nyereség 519 millió dollár, részvényenként 10 cent volt.

Az új üzleti alkalmazások licencbevétele a felvásárlásoknak köszönhetően 84 százalékkal ugrott meg, az adatbázisok eladásából származó forgalom azonban csupán 1 százalékkal emelkedett. A szolgáltatásokból származó bevétel 34 százalékkal nőtt, elérve a 637 millió dollárt.

A jelenlegi negyedévre Greg Maffei pénzügyi igazgató 3,37-4,36 milliárd dollár közötti bevételt és részvényenként 19 cent eredményt vár. Elemzők átlagosan 3,46 milliárd dollár bevételt és részvényenként 19 cent profitot remélnek. Maffei szerint az Oracle teljes pénzügyi évre vonatkozó részvényenkénti 78-81 cents profitvárakozása változatlan.

Az Oracle az utóbbi évben számos jelentős felvásárlást hajtott végre, kezdve a PeopleSoft tavaly decemberi 10,3 milliárd dolláros akvizíviójával, folytatva olyan kisebb cégek bekebelezésével, mint a Retek, a ProfitLogic és az Oblix, majd befejezve a Siebel Systems 6 milliárd dolláros megvásárlásával, amelyet két hete jelentettek be. Larry Ellison, az Oracle elnök-vezérigazgatója elmondta, a vállalata a közeljövőben nem tervez újabb jelentős felvásárlást.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 19:32

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.