Szerző: Bodnár Ádám

2005. szeptember 30. 10:11

Magyarországon lehet a Dell új PC-gyára

A német Wirtschaftswoche értesülései szerint a Dell mintegy 100 millió eurós beruházással új számítógépgyárat építene a kelet-európai régióban. Jól éresült források azt állítják, a vállalat az elkövetkező hetek során jelenti be a végleges helyszínt, ami akár Magyarországon is lehet, de Lengyelország, Csehország és Szlovákia is az esélyesek között van. A Wirtschaftswoche úgy tudja, a Dell több keletnémet várost is számításba vett, köztük Lipcsét, Berlint, Erfurtot és Rostockot, azonban a magas munkaerő-költségek miatt végül biztosan nem Németországban épül az új PC-összeszerelő üzem.

[HWSW] A német Wirtschaftswoche értesülései szerint a Dell mintegy 100 millió eurós beruházással új számítógépgyárat építene a kelet-európai régióban. Jól éresült források azt állítják, a vállalat az elkövetkező hetek során jelenti be a végleges helyszínt, ami akár Magyarországon is lehet, de Lengyelország, Csehország és Szlovákia is az esélyesek között van. A Wirtschaftswoche úgy tudja, a Dell több keletnémet várost is számításba vett, köztük Lipcsét, Berlint, Erfurtot és Rostockot, azonban a magas munkaerő-költségek miatt végül biztosan nem Németországban épül az új PC-összeszerelő üzem.

A Dell jelenleg világszerte hat helyszínen gyárt számítógépeket. A vállalat stratégiájának egyik alapköve, hogy ott szereli össze a PC-ket, ahol értékesíti őket. A többi jelentős piaci szereplő szinte kizárólag ázsiában -- főleg Tajvanon és Kínában -- gyártatja PC-it és innen szállítja őket a világ minden tájára. Az új európai gyár felépítésének lehetőségéről még maga az alapító, Michael Dell nyilatkozott korábban.

A vállalat jelenleg is rendelkezik európai gyáregységgel, amely az írországi Limerickben található. A Dell minden bizonnyal azért kívája erősíteni európai jelenlétét, mert az öreg kontinens azon kevés piacok egyike, ahol a vállalat a PC-eladások terén lemaradásban van a legnagyobb vetélytársával, a HP-val szemben. Az IDC 2004-es adatai szerint az EMEA régióban (Európa, Közel-Kelet, Afrika) a HP 17,6 százalékos részesedéssel rendelkezett, míg a Dell kénytelen volt beérni 11,7 százalékkal. Kelet-közép Európában az IDC szerint még az Acer is megelőzi a Dellt a PC-gyártók piaci versenyében.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról