:

Szerző: Bizó Dániel

2005. szeptember 13. 10:20

Új Opteron-alapú szerverek a Sun kínálatában

A Sun Microsystems bemutatta legújabb Opteron-alapú szervereit, melyek a vállalat mérései szerint sok területen kategóriájuk leggyorsabbjai. Az rack kivitelű X2100, X4100 és X4200 jelölésű Sun Fire modellek a Sun azon viszonylag új keletű stratégiáját öntik formába, hogy kínálatával lefedje a szerverpiac minél nagyobb szeletét, ami egyet jelent az x86-os szerverek piacra dobásával. Korábban a cég szinten kizárólag a felsőbb kategóriás RISC/UNIX gépekre összpontosított, melyek piaca évek óta stagnál vagy zsugorodik.

[HWSW] A Sun Microsystems bemutatta legújabb Opteron-alapú szervereit, melyek a vállalat mérései szerint sok területen kategóriájuk leggyorsabbjai. Az rack kivitelű X2100, X4100 és X4200 jelölésű Sun Fire modellek a Sun azon viszonylag új keletű stratégiáját öntik formába, hogy kínálatával lefedje a szerverpiac minél nagyobb szeletét, ami egyet jelent az x86-os szerverek piacra dobásával. Korábban a cég szinten kizárólag a felsőbb kategóriás RISC/UNIX gépekre összpontosított, melyek piaca évek óta stagnál vagy zsugorodik.

A bemutatott modellek közül az X2100 egy processzorfoglalattal rendelkezik, míg a két-két foglalattal érkező X4100 és X4200 már Andy Bechtolsheim visszatérő társalapító kezei közül kerültek ki, és a Galaxy kódnéven ismert vonal tagjai. A négy és nyolc processzort is befogadó példányok érkezése későbbre várható, a vállalat a legelterjedtebb kétprocesszoros gépeket igyekezett minél hamarabb piacra dobni, ugyanis magasan azok generálják a legnagyobb forgalmat, így üzleti szempontból a legfontosabbak.


Andy Bechtolsheim és "gyerekei"

A Galaxyket a Sun igazi nagyvállalati környezetbe is szánja, ennek megfelelően fejlett távmenedzselhetőséggel, hot-swap képességekkel ruházta fel azokat. Az akár 16 gigabájt memóriát is befogadó konfigurációkat természetesen Solaris 10 operációs rendszerrel ajánlják elsősorban, de elméletileg szinte bármilyen x86-os operációs rendszer működésre bírható rajtuk.

A Sun állítása szerint gépei akár másfélszer gyorsabbak is lehetnek a Dell hasonló, négy Xeonnal szerelt kiszolgálóinál, miközben áruk közel fele, fogyasztásuk pedig mindössze harmada, de a Galaxy-k ezenkívül felülmúlják a HP és az IBM által kínált Opteron-konfigurációkat is. A vállalat több teljesítménybeli világcsúcsot is bejelentett, melyek egyelőre hitelesítésre várnak. A rekordok között található a lebegőpontos végrehajtásban leggyorsabb x86-os processzor, a legnagyobb lebegőpontos teljesítményű kétprocesszoros x86-os szerver, vagy például az üzleti szerverfeladatokat modellező SPECJBB2000 tesztcsomag is.

A Sun ajánlatának igazi érdekessége, hogy kimagasló teljesítményét olyan kétmagos Opteron processzoroknak köszönheti, amelyek nyilvánosan (egyelőre) nem hozzáférhetőek a gyártó AMD kínálatában. A trükk rendkívül prózai: a kétmagos Opteron chipek fogyasztásának elektronikai plafonja 95 wattot tesz ki, miközben a Sun részére speciális, 120 wattos példányokat is készít Drezdában a processzorgyártó, amelyek 2,4 GHz-en futnak, szemben az Opteron 275 2,2 GHz-es órajelével.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 15:06

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.