Szerző: Bodnár Ádám

2005. szeptember 14. 12:27

Újabb kémprogram-irtó alkalmazás a Tenebriltől

[News.com] A kémprogramok ellen védő alkalmazásairól ismert Tenebril várhatóan a amai napon adja ki SpyCatcher nevű szoftverének legújabb változatát, amelynek érdekessége, hogy ingyenes verzió is elérhető lesz belőle SpyCatcher Express néven. A vállalat állítása szerint a SpyCatcher a jelenlegi egyetlen biztonsági alkalmazás a piacon, amely képes a magát folyamatosan változtató, mutálódó kémprogramok felismerésére és eltávolítására.

[News.com] A kémprogramok ellen védő alkalmazásairól ismert Tenebril várhatóan a amai napon adja ki SpyCatcher nevű szoftverének legújabb változatát, amelynek érdekessége, hogy ingyenes verzió is elérhető lesz belőle SpyCatcher Express néven. A vállalat állítása szerint a SpyCatcher a jelenlegi egyetlen biztonsági alkalmazás a piacon, amely képes a magát folyamatosan változtató, "mutálódó" kémprogramok felismerésére és eltávolítására.

A spamek mellett ma egyértelműen a kémprogramok (spyware) jelenik a legnagyobb fenyegetést az informatikai biztonságra. Ezek a szoftverek a számítógépre titokban feltelepülve naplózzák a felhasználói szokásokat, és azok alapján reklámokat jelenítenek meg, vagy személyes adatokat csempésznek ki. A Pew Internet and American Life Project tanulmánya szerint a kémprogramok miatt tíz internetezőből kilencen megváltoztatták böngészési szokásaikat.

A megkérdezettek közel fele állította, hogy már nem látogat bizonyos weboldalakat, amelyek szerintük kéretlenül telepítenek fel szoftverket a számítógépükre, a felhasználók negyede pedig beszüntette a zenék és filmek letöltését a fájlcserélőkről, amelyeken a kártékony programok közismerten gyorsan terjednek. A válaszadók 18 százaléka még böngészőt is változtatott annak érdekében, hogy elkerülje a programok kéretlen felelepülését.

A kémprogramok nem csak a felhasználók magánszféráját veszélyeztetik, hanem a számítógépük működését is: a Windows lefagyását 33 százalékban kémprogramok okozzák, legalábbis ez derül ki a Microsofthoz eljuttatott hibajelentésekből. A Pew Internet and American Life Project által megkérdezett internetezők 68 százaléka állította, hogy tapasztalt már a spyware-ekkel kapcsolatos sebességcsökkenést vagy lefagyást.

A SpyCatcher ára 29,95 dollár, az Express verzió azonban ingyenesen elérhető. Az Express természetesen némileg kevesebbet nyújt mint a kereskedelmi változat, hiányzik belőle az automatikus frissítés funkció, valamint az internetes adathalászat ("phising") elleni védelem. A Tenebril szerint a fizetős változatot elsősorban azoknak ajánlják, akik hajlandók anyagilag is áldozni a védelmükre, elemzők szerint azonban számos ingyenes kémprogram-irtó alkalmazás van már a piacon és a felhasználók megszokták hogy ne fizessenek az anti-spyware programokért.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról