Szerző: Bizó Dániel

2005. szeptember 1. 16:26

Közép-Kelet Európa húzza a térség szerverpiacát

Az idei második negyedév során ismét a Közép-Kelet Európa (KKE) jelentette az EMEA (Európa, Közel-Kelet, Afrika) térség szerverforgalmának leggyorsabban bővülő régióját -- derül ki az IDC piackutató vállalat negyedéves szerverpiaci jelentéséből. Az EMEA térség szerverpiaca a második negyedévben 4 milliárd dollárt tett ki.

[HWSW] Az idei második negyedév során ismét a Közép-Kelet Európa (KKE) jelentette az EMEA (Európa, Közel-Kelet, Afrika) térség szerverforgalmának leggyorsabban bővülő régióját -- derül ki az IDC piackutató vállalat negyedéves szerverpiaci jelentéséből. Az EMEA térség szerverpiaca a második negyedévben 4 milliárd dollárt tett ki.

Fejlődő piacok lendületben

A KKE-szerverpiac eladásai 2005 második negyedévében darabszám szerint 20,5 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit, míg dollár-alapon számolva a növekedés 12 százalékra tehető. Ezzel a KKE régió részesedése a Nyugat-Európa által dominált EMEA térségben 7,1 százalékra kúszott fel. A második legnagyobb ütemet az egyben kezelt közel-keleti és afrikai régió mutatta fel. A leszállított gépek száma itt 11,7 százalékkal, a szervergyártók bevételei 10,5 százalékkal múlták felül 2004. hasonló időszakának teljesítményét.

A legtelítettebb Nyugat-Európa produkálta természetesen a legvisszafogottabb mutatókat: 8,2 százalékkal több szerver kelt el, mindössze 0,8 százalékos bevételnövekedés mellett. Az EMEA térség egésze 2,4 százalékos bővülést mutatott dollár alapon, euróban számolva a kép még rosszabb: 2 százalékos zsugorodás. A leszállított 522 ezer darab konfiguráció 9,6 százalékkal több mint tavaly ilyenkor. Az adatok az elmúlt több mint két év során a legrosszabbak.

Közép-kelet Európában az informatikai kiadások növekedését a kormányzati és privát szektorok infrastrukturális beruházásai, valamint a privatizáció, és a banki, energia-, telekom szektorok és deregulációja vezérelte -- mondta el Stefania Lorenz, az IDC CEMA Systems programigazgatója.

Továbbnyomul az x86, szenved a RISC, jön az Itanium?

Az x86-os processzorokkal szerelt kiszolgálók forgalma ismét a RISC/UNIX modellek kárára növekedett, utóbbiak ebben a negyedévben is gyengébben teljesítettek, mint a tavalyi év hasonló időszakában, ez a trend már jó pár negyedév óta jellemzi ezt a piacot. Az olcsó x86-os kiszolgálókból azonban 9,7 százalékkal többet szállítottak le, amiből 11 százalékkal több forgalom származott. A húzóerőt a kétutas rackszerverek és a blade kiszolgálók jelentették.

A gyártókat tekintve a HP visszaszerezte vezető helyét az IBM-től, köszönhetően az Itanium 2 és x86 termékvonalak együttesen jó szereplésének. Mint az IBM, mind a Sun szenved a felső kategóriás szervereinek értékesítésével, miközben az x86-os processzorokkal szerelt termékeik jól fogynak. Erre utal, hogy az IBM 0,9 százalékos forgalomcsökkenése a szállítások 19 százalékos emelkedése mellett következett be. A Dell alacsony részesedése a felső kategóriás (250 ezer dollár feletti) rendszerek hiányának tudható be. Darabszám tekintetében a Dell a második helyen végzett.

Gyártó Bevétel (dollár) Részesedés Éves növekedés
HP 1 268 32,0 % 7,3 %
IBM 1 181 29,8 % -0,9 %
Sun Microsystems 516 13,0 % -4,7 %
Dell 313 7,9 % 21,1%
Fujitsu-Siemens 300 7,6 % 11,5 %
Egyéb 390 9,8 % -9,7 %
Egész piac 3 968 100 % 2,4 %
Forrás: IDC, 2005

A piac kétpólusúvá válását jelzi, hogy az IDC várakozásai szerint a felsőbb kategóriás rendszermegoldások iránti kereslet fellendülőben van, miközben a piac alsóbb szegmenseiben az x86 tovább folytatja terjeszkedését. A nagyvállalati vásárlók ugyanakkor az elburjánzott IT-infrastruktúra egyszerűsítésére törekednek majd az egyszerűbb és olcsóbb üzemeltethetőség érdekében.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról