:

Szerző: Ady Krisztián

2005. szeptember 30. 11:11

Blu-Ray áradattal kell szembenéznie a HD DVD-nek

A Toshiba szerdán hivatalosan is bejelentette, melyet minden elemző, szakértő már jóideje várt: a vállalat jövő év február-márciusra tolta következő generációs HD DVD lejátszóinak premierjét az Egyesült Államokban. Az első készülékeknek az eredeti tervek szerint az év végén kellett volna megjelenniük, hasonlóképpen a rivális Blu-Ray készülékekhez.

[HWSW] A Toshiba szerdán hivatalosan is bejelentette, melyet minden elemző, szakértő már jóideje várt: a vállalat jövő év február-márciusra tolta következő generációs HD DVD lejátszóinak premierjét az Egyesült Államokban. Az első készülékeknek az eredeti tervek szerint az év végén kellett volna megjelenniük, hasonlóképpen a rivális Blu-Ray készülékekhez.

A csúszás több szempontból is előnytelen a Toshiba számára: egyrészt több mint egy negyedévnyi előnyt biztosít a rivális számára, másrészt jóformán egybeesik a Sony harmadik generációs konzolja, a PlayStation 3 japán premierjével, mely konzol szintén képes lesz a Blu-Ray lemezek lejátszására, s ráadásul rendkívül nyomott áron kerül majd piacra. A konzol kíméletlen árversenyre kényszerítheti a Toshibát.

Bár ekkor még csak Japánban lesznek kaphatók a PlayStation 3 konzolok -- a jelenlegi tervek szerint Európa és az Egyesült Államok csak a nyáron kaphat hivatalos szállítmányokat --, az országban garantáltan kapható lesz a készülék nem hivatalos importőrökön keresztül. A Sony hordozható konzoljáért, a PlayStation Portable-ért is hajlandóak voltak a játékosok jelentős felárat fizetni, csak hozzájuthassanak a hivatalosan még nem kapható készülékhez.

A HD DVD lejátszók sorozatgyártása december közepén kezdődhet meg, így a februári, márciusi tengerentúli debütálásra jelentős mennyiséget halmozhat fel a Toshiba. Ezek a készülékek Japánban már az év végén megvásárolhatóak lesznek.

A Toshiba és a Sony között valóságos háború dúl a következő generációs DVD-szabvány trójáért. Mindkét cég jelentős támogatókat tudhat maga mögött, a HD DVD legutóbb a Microsoftot és az Intelt csábította el, emellett olyan cégek állnak mögötte, mint az NEC, a Sanyo és az Acer. Eközben a Blu-Ray mögött olyan támogatók sorakoznak, mint a Sony, a Panasonic, a Sharp, a Hitachi, az LG, a Pioneer, a Samsung és a Philips.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 14:57

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.