Szerző: Bodnár Ádám

2005. szeptember 2. 11:00

Gyújtáskulcs helyett USB-kulccsal indul az új Mazda

A Mazda olyan tanulmányautót készített, amelyben gyújtáskulcs helyett USB-kulccsal lehet életre kelteni a motort. A Sassou nevű koncepcióautót a franfurti autókiállításon mutatják be a nagyközönségnek, sorozatgyártásáról azonban nincs szó.

[HWSW] A Mazda olyan tanulmányautót készített, amelyben gyújtáskulcs helyett USB-kulccsal lehet életre kelteni a motort. A Sassou nevű koncepcióautót a franfurti autókiállításon mutatják be a nagyközönségnek, sorozatgyártásáról azonban nincs szó.

A Sassouban az USB-kulcs nem csak a motor indítására szolgál, hanem adattárolásra és -hordozásra is használható. Az USB-kulcsot a műszerfal közepén vörösen izzó aljzatba kell behelyezni, ezután az autó látványos fényjátékkal hozza a gazdája tudtára, hogy "életre kelt" és egy joystick is kiemelkedik a műszerfalból, amely a fedélzeti számítógép irányítására szolgál. A Mazda szerint a Sassou egy olyan koncepcióautó, amit kifejezetten városi fiatalok számára fejlesztettek ki, így kapott nagy szerepet a tervezésnél az elektronika.

"A Sassounak saját merevlemeze, biztonsági kódfelismerője és szoftvere van, amely lehetővé teszi a tulajdonos számára hogy új adatokat töltsön az autóba" -- mondta Mickael Loyer, a Mazda egyik tervezője. "Ha behelyezi az USB-kulcsot a helyére, az adatok automatikusan letöltődnek a kocsiba. A tulajdonos például MP3-fájlokat vagy navigációs térképeket másolhat az autóban található merevlemezre.

A Mazda mellett több más autógyártó is foglalkozik az USB-kulcsok használatával, azonban autóipari szakértők rámutatnak hogy rendkívüli elővigyázatossággal kell eljárniuk, meg kell akadályozniuk hogy az USB-kulcson található adatok másolásával, módosításával illetéktelenek kezébe kerüljön az autó. Egyelőre egyik autógyártó sem jelentette be USB-kulccsal működő jármű sorozatgyártását és talán soha nem is kerül erre sor.

A HackerRank 2020-as, 116.000 fejlesztő válaszaiból készült kutatása szerint a legtöbbjük a Go-t szeretné megtanulni következőleg, amely eredménynek az okait most ebben a cikkben szedtük össze.

a címlapról