:

Szerző: Bodnár Ádám

2005. szeptember 26. 14:51

Megasztáros képeslapnak álcázza magát a Zafi féregvírus új változata

Új változat jelent meg a magyar származású Zafi féregvírusból, a levél megasztáros elektronikus képeslap érkezésére figyelmeztet és arra buzdít hogy kattintsunk a benne található linkre. A VirusBuster tájékoztatása szerint a Zafi.e féregnek már több különféle nyelvű változatát regisztrálták, angol, francia, spanyol, orosz, német, holland, olasz, cseh mutáció is létezik.

[HWSW] Új változat jelent meg a magyar származású Zafi féregvírusból, a levél megasztáros elektronikus képeslap érkezésére figyelmeztet és arra buzdít hogy kattintsunk a benne található linkre. A VirusBuster tájékoztatása szerint a Zafi.e féregnek már több különféle nyelvű változatát regisztrálták, angol, francia, spanyol, orosz, német, holland, olasz, cseh mutáció is létezik.

A linkre kattintás esetén a féreg aktiválódik és bemásolja magát a rendszerkönyvtárba, illetve létrehozza a regisztrációs adatbázisban a szükséges bejegyzéseket ahhoz, hogy minden rendszerindításkor elinduljon. A Zafi.e kikapcsolja a Windows XP-be épített tűzfalat és megpróbálja leállítani a gépen futó biztonsági alkalmazásokat, például vírusirtókat, tűzfalakat. A féreg bejárja a könyvtárszerkezetet a és minden share, upload, music és startup nevű könyvtárba bemásolja magát Adobe Acrobat 8.0.exe vagy Divx Player 7.0.exe néven.

A Zafi.e a gépen található fájlokból a lehető legtöbb e-mail címet kísérli meg összegyűjteni majd ezekre a címekre továbbítja magát. A féreg hátsóajtó-komponenst is tartalmaz, lehetővé teszi, hogy a támadó a 8293-as TCP porton a gépre csatlakozva egy fájlt küldjön, amelyet a féreg lefuttat.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 22:40

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.