Szerző: Bodnár Ádám

2005. szeptember 30. 11:44

Repülőrajtot vesz az Xbox 360, jövőre jöhet a merevlemezes PlayStation Portable

A Piper Jaffray elemzőcég szerint az Xbox 360 eladásai legalább két éven keresztül felül fogják múlni a PlayStation 3-ét, miközben a Nintendo Revolution iránti érdeklődés mérsékelt lesz. A prognózis szerint a Sony legkésőbb jövőre be fogja mutatni merevlemezes PlayStation Portable konzolját, hogy szembeszálljon a videolejátszós Apple iPoddal.

[HWSW] A Piper Jaffray elemzőcég szerint az Xbox 360 eladásai legalább két éven keresztül felül fogják múlni a PlayStation 3-ét, miközben a Nintendo Revolution iránti érdeklődés mérsékelt lesz. A prognózis szerint a Sony legkésőbb jövőre be fogja mutatni merevlemezes PlayStation Portable konzolját, hogy szembeszálljon a videolejátszós Apple iPoddal.

Az elemzőcég játékipari prognózisa szerint az Xbox 360-ból 2008 végéig összesen 19,6 millió példányt adnak el, míg PlayStation 3-ből csupán 15,5 millió, Nintendo Revolutionből pedig 5 millió darabot vásárolnak meg. A Microsoftnak tehát 4 millió konzolnyi előnyt jelent, hogy a gépe már idén ősszel megjelenik, míg a PlayStation 3 és a Nintendo Revolution csak 2006-ban lesz kapható. 2008-ban azonban már a PlayStation 3 veszi át az uralmat a piacon, 8,5 milliós eladásaival megelőzve az Xbox 360-at, miközben a Revolutionből összesen 3 millió talál majd gazdára -- jövendöli a Piper Jaffray.

Az elemzőcég úgy látja, a konzolok eladásai némiképp növekedni fognak, elsősorban a hordozható készülékek -- Sony PSP, Game Boy, Nintendo DS -- iránti kereslet miatt. 2011-ig a hordozható konzolok eladásai összesen 45 százalékkal emelkednek majd a Piper Jaffray szerint. Idén még a Nintendo lesz a hordozható konzolok királya és kétszer annyi Game Boyt és DS-t ad el, mint a Sony PSP-t, jövőre azonban már fej-fej mellett versenyez a két cég. Az előrejelzés szerint a Sony jövőre be fogja mutatni a PSP új változatát, amely már beépített merevlemezt is tartalmaz videók és zenék tárolásához.

A szoftvereladások a fentiekhez hasonlóan alakulnak majd és 2008-ig 43 százalékkal ugranak meg. A játékkiadók eközben teljesen új bevételi forrásokra tesznek majd szert, például a játékokban található reklámokból és az internetes szolgáltatásokból, amelyek forgalma három év alatt 500 százalékkal 1,38 milliárd dollárra bővül. A Piper Jaffray előrejelzése szerint az Electronic Arts, az Activision, a THQ és a Take-Two Interactive lesznek a legsikeresebb kiadók.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról