Szerző: Ady Krisztián

2005. szeptember 7. 10:53

Tovább gyorsul a DVD-RAM

A Recordable DVD Council (RDVDC), a DVD-RAM specifikáció mögött álló szervezet a berlini IFA 2005 szórakoztatóelektronikai kiállításon és vásáron jelentette be, hogy a jelenleg elérhető csúcssebessségre tornázza fel a DVD-RAM optikai lemezek írási és olvasási sebességét. A bejelentést az RDVDC-t támogató Panasonic, Maxell és Hitachi 16x-os DVD-RAM lemezekkel, illetve PC-s meghajtókkal támogatták meg.

[HWSW] A Recordable DVD Council (RDVDC), a DVD-RAM specifikáció mögött álló szervezet a berlini IFA 2005 szórakoztatóelektronikai kiállításon és vásáron jelentette be, hogy a jelenleg elérhető csúcssebessségre tornázza fel a DVD-RAM optikai lemezek írási és olvasási sebességét. A bejelentést az RDVDC-t támogató Panasonic, Maxell és Hitachi 16x-os DVD-RAM lemezekkel, illetve PC-s meghajtókkal támogatták meg.

A jelenleg elérhető, DVD-RAM írására és olvasására képes meghajtók maximálisan -- és elméletileg -- 5x-ös írási sebességet támogatnak, mely jelentősen elmarad a lényegében pillanatok alatt 16x-os sebességre gyorsuló rivális DVD-formátumok írási sebességei mellett. A 16x-os íráshoz egy teljesen új hordozóanyagot kellett kifejleszteni, ami azt eredményezte, hogy bár a 16x-os írók támogatják majd a lassabb lemezeket, a maximálisan 5x-ös írásra képes meghajtók nem lesznek képesek írni a 16x-os lemezekre, csak olvashatják azokat.

A DVD-RAM új specifikációját egyelőre nem hagyta jóvá a DVD szabványok "felügyeleti szerveként" ismert DVD Forum, de az RDVDC szerint a jóváhagyás a közeljövőben megvalósulhat. A Panasonic, a Hitachi és a Maxell ezt követően, várhatóan már 2005 végén piacra is dobhatja új, gyorsabb termékeit, a nagy tömegű sorozatgyártás pedig 2006 első negyedévében indulhat meg.

A DVD-RAM speciális optikai adattárolási formátum, melyet elsősorban audiovizuális célokra fejlesztettek, és asztali DVD-író készülékekbe, DVD-fevevőkbe, kamkorderekbe épít be a formátum legnagyobb támogatója, a Panasonic, illetve a Hitachi-LG vegyesvállalat és a Toshiba. A DVD-RAM megbízhatóbb adattárolást ígér, mivel az adat írásakor a visszaellenőrzés is megtörténik azonnal. A speciális lemezek 100 ezer újraírást is elviselnek, mely nagyságrendekkel nagyobb élettartamot jelent a DVD+RW/-RW lemezekénél. A formátumot egyre több gyártó támogatja, többek között a JVC legújabb házimozijai is olvassák a DVD-RAM lemezeket.

Az előre formázott, azonnali elérést nyújtó DVD-RAM lemez tartalmának bármely szelete bármikor megváltoztatható a lemez teljes újraformázása nélkül is, így ideális megoldást nyújthat DVD-felvevő készülékek és adatarchiválás számára. Egy DVD-RAM lemez a számítógépben a merevlemezhez hasonlóan használható, bármely állomány azonnal törölhető, illetve felülírható a médián.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról