Szerző: Bodnár Ádám

2005. szeptember 28. 16:11

Feltámad a Commodore?

Visszatérne a videojátékok világába a Commodore. A márkanevet az idei év elején megvásároló Yeahronimo Media Ventures tervei szerint hamarosan létrehoznak egy önálló Commodore Gaming nevű vállalatot, amely a Commodore tulajdonában levő retro videojátékokat adná ki új hardverekre, például tenyérgépekre vagy mobiltelefonokra.

[HWSW] Visszatérne a videojátékok világába a Commodore. A márkanevet az idei év elején megvásároló Yeahronimo Media Ventures tervei szerint hamarosan létrehoznak egy önálló Commodore Gaming nevű vállalatot, amely a Commodore tulajdonában levő "retro" videojátékokat adná ki új hardverekre, például tenyérgépekre vagy mobiltelefonokra.

A Yeahronimo elnök-vezérigazgatója, Ben van Wijhe elmondása szerint három lépésben építenék fel az új Commodore-t. Eleinte a klasszikus C64 játékok átiratait készítenék el mobiltelefonokra vagy tenyérgépekre, ezután pedig kifejezetten játékosoknak szánt hardverekkel és kiegészítőkkel jelentkeznének. A harmadik fázisban akár teljesen új játékok is készülhetnek nem csak mobil eszközökre, hanem PC-re és konzolokra egyaránt.


10 játék egy tévére köthető Joystickban, 35 dollárért

A Commodore Gaming tervei között szerepelnének tévéjátékok is. Ezek a készülékek gyakorlatilag egy tévére köthető joystickbe épített régi videojátékokat tartalmaznak, áruk csupán pár dollár. Az Egyesült Államokban már kaphatók az Atari legnépszerűbb játékait tartalmazó tévéjátékok és nagy sikernek örvendenek a vevők körében.

Kis történelem

Az 1954-ben alapított, és eredetileg írógépeket gyártó Commodore sikerét egyértelműen a C64-nek köszönheti, amely a maga korában gyakorlatilag de facto szabvánnyá vált az otthoni számítógépek piacán. A vállalat ezt követő próbálkozása, az Amiga ugyan népes rajongótábort toborzott, de hibás menedzsment-döntések, valamint a játékkonzolok gyors térhódítása végül a vesztét jelentették. A 90-es évek elejére a PC (és a Macintosh) végleg kiszorította az otthonokból a Commodore gépeit, a vállalat 1994-ben végül csődöt jelentett.

A Commodore márkanevet azóta számtalan cég birtokolta de még egyiküknek sem sikerült a nagy visszatérés. Az 1994-es csődöt követően a vállalat szellemi tulajdonai 14 millió dollárért az Escom kezébe kerültek, a német cég olyan óriások elől happolta el a zsírosnak ígérkező falatot, mint a Dell és a Gateway. A Commodore azonban rossz üzletnek bizonyult, az Escom ugyan elkezdte a legendás C= jellel rendelkező PC-k forgalmazását, de kevés sikerrel, ugyanis 1996-ra maga is csődbe ment.

1997-ben a Commodore név a holland Tulip Computers tulajdonába került. A vállalat éveken keresztül csak "ült a babérjain", végül 2003 nyarán jelentette be, hogy újraéleszti a legendát és a retróvilágban ma is népszerű Commodore számítógépekhez új kiegészítőket jelentet meg. A Tulip ezen kívül még azzal került a lapokba, hogy perekkel fenyegette meg a Commodore 64-hez kiegészítőket áruló cégeket. A holland vállalat komoly szándéka jeléül bejegyeztette a CommodoreWorld.com weboldalt és leányvállalatot alapított Commodore International BV néven.


Az egyik klasszikus: Last Ninja 2

A Tulip azonban egyetlen Commodore márkájú számítógéppel sem jelentkezett, jöttek viszont helyett olcsó MP3-lejátszók, USB pendrive-ok, írható CD-k. A holland vállalat végül 2004 végén eladta a Commodore-t jelenlegi tulajdonosának, a tranzakció hosszú hónapokig tartó egyezkedés után idén márciusban zárult le.

Az 1995-ben szintén az Escom tulajdonába került Amiga márkanevet és a kapcsolódó szellemi tulajdon 1997-ben a Gateway PC-gyártóhoz került, majd 2000-ben megvásárolta a Gatewaytől kilépett alkalmazottak által alapított Amiga Inc. Az ezredforduló utáni években sokat lehetett hallani az Amiga esetleges feltámadásáról, egy teljesen új Amiga operációs rendszer fejlesztéséről, az AmigaOS-ről, amely a PowerPC-alapú AmigaOne gépeken fut, ezek mára valósággá is váltak, az Amigák iránt rajongó kis, de annál lelkesebb közönség nagy örömére.

Érdekesség, hogy az új AmigaOS fejlesztésében jópár magyar programozó is részt vett, az operációs rendszer visszamenőleges kompatibilitását biztosító Motorola 68k emulátor, valamint a médialejátszó alkalmazások is magyar fejlesztők munkái. Az AmigaOS 4.0-nak még magyar lokalizált változata is létezik.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról