:

Szerző: Budai Péter

2005. szeptember 15. 10:04

A Microsoft bemutatta az Expression Studio termékcsaládot

[Betanews/HWSW] A Professional Developers Conference szerdai napján Eric Rudder, a szerver és fejlesztőeszközök részleg vezetője bemutatta az
[Betanews/HWSW] A Professional Developers Conference szerdai napján Eric Rudder, a szerver és fejlesztőeszközök részleg vezetője bemutatta az Expression Studio elnevezésű termékcsaládot, amely elsősorban a grafikusoknak és a felhasználói felületeket készítőknek jelenthet nagy segítséget.

A Microsoft betör a grafikai és animációs piacra

Az Expression Studio három szoftverből áll: az Acrylic, vagy új nevén Expression Studio Graphic Designer -- amelynek előzetes változatai már elérhetőek -- egy Photoshop-szerű professzionális grafikai alkalmazás, mely vegyíti a pixeles és a vektoros ábrázolás lehetőségeit. A korábban Sparkle kódnéven ismert Expression Studio Interactive Designer első ránézésre a flash nyomdokaiba kíván lépni, 2D és 3D animációkat lehet vele készíteni, melyek már a Windows Presentation Foundationt, és az XAML technológiát használják ki. Ezeket az elkészült komponenseket weboldalakon, de akár XAML-re épülő, vagy hagyományos alkalmazásokban is fel lehet használni.

A harmadik szoftver az Expression Studio Web Designer, kódnevén Quartz, mely nagyban hasonlít a Frontpage-re, és első ránézésre nem is látszik igazán különbség hozzá képest -- nem zárható ki, hogy az Office "12"-ben debütáló Frontpage új nevet kap, és az Expression Studio részévé (is) válik. Még az alkalmazás ikonja is ugyanaz, mint a Frontpage-é.

Hiánypótló alkalmazások

Az Expression Studio Interactive Designer alkalmazásnak jelentős szerepe lesz a Windows Vista megjelenésének idején, hiszen a novemberben érkező Visual Studio 2005 még nem lesz képes arra, hogy Vistára és Avalonra épülő alkalmazásokat megfelelően kezeljen. Az Interactive Designer lesz az az eszköz, ami betölti ezt a hiányt egészen az Orcas, a Visual Studio következő változatának megjelenéséig. Mindezek után az sem meglepő, hogy az Expression Studio termékeinek fejlesztésével a fejlesztőeszközök részleg foglalkozik a vállalatnál, és nem a korábbi képszerkesztőket gyártó, végfelhasználókat megcélzó részleg.

A Graphic Designer alapjául szolgáló technológiákat a Microsoft 2003-ban a hongkongi Creature House felvásárlásával szerezte meg. A szoftvergyártó állítása szerint az Graphic Designer első előzetesét közel 200 ezren töltötték le, ami most, a második előzetes megjelenésével még tovább nőhet. A szoftver fut Windows XP-n is, de elsősorban a Windows Vistában jut nagy szerephez az Avalon, az XAML, az új nyomtatási és dokumentumkezelési réteg, a Metro és az Office 12 XML-alapú fájlformátumai kapcsán. Az alkalmazás előzetes verziójával üzleti felhasználásra készített anyagok a Microsoft Go Live licencének keretében használhatóak lesznek a termék végleges megjelenése után is.

Mindhárom alkalmazás szorosan integrálható a Visual Studio 2005-tel, megkönnyítve az alkalmazások és weboldalak felületének elkészítését. Az új szoftverek legnagyobb előnye azonban az, hogy az XAML-re épülő alkalmazásokat ezekkel lehet a legegyszerűbben felépíteni anélkül, hogy mélyebben ismernénk a technológia adta lehetőségeket, és a felhasználói felületek, valamint a weboldalak tervezésekor a designerek a fejlesztőktől teljesen függetlenül dolgozhatnak.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 15:38

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.