Szerző: Bodnár Ádám

2005. szeptember 12. 09:01

Még mindig túl drágák a hordozható videolejátszók

Az In-Stat piackutató cég szerint a hordozható videolejátszók (PMP, portable media player) piacán egyelőre nem várható robbanásszerű növekedés, hosszú távon azonban kedvezőek a kilátások, mivel mind a gyártók, mind a tartalmat előállító cégek (pl. filmstúdiók) elkötelezettek azért, hogy a készülékek minél szélesebb réteg számára hozzáférhetők legyenek és megfelelő mennyiségű tartalom álljon rájuk rendelkezésre.

[HWSW] Az In-Stat piackutató cég szerint a hordozható videolejátszók (PMP, portable media player) piacán egyelőre nem várható robbanásszerű növekedés, hosszú távon azonban kedvezőek a kilátások, mivel mind a gyártók, mind a tartalmat előállító cégek (pl. filmstúdiók) elkötelezettek azért, hogy a készülékek minél szélesebb réteg számára hozzáférhetők legyenek és megfelelő mennyiségű tartalom álljon rájuk rendelkezésre.

Az In-Stat úgy véli a hordozható médialejátszók egyelőre túl drágák, a digitális jogkezeléssel pedig még mindig problémák vannak, illetve egyelőre kevés tartalom érhető el kifejezetten ezekre a készülékekre optimalizálva. "A jó hír a készülékek gyártói számára, hogy az elmúlt hat hónapban egyre többen reklámozzák a kifejezetten a hordozható médialejátszókra szabott letölthető tartalmak elérhetőségét" -- mondta Stephanie Guza, az In-Stat elemzője.

Az idén még mindig az újdonságokra fogékony vevők lesznek a PMP-k első számú vásárlói, az átlagos felhasználók nem nagyon tudják megfizetni a készülékek igen borsos, 400-500 dolláros árát. Az In-Stat szerint a készülékek fejlődée, a nagyobb méretű kijelzők és a vezeték nélküli kapcsolat lehetősége vonzó lesz a vevők számára, emellett az árak csökkenése is várható. Amennyiben az elérhető tartalmak száma is emelkedik, az valóban beindíthatja az eladások élénkülését -- véli az In-Stat. A piackutató cég előrejelzése szerint 2009-ben már évi 7,5 millió hordozható videolejátszó eladása várható.


Creative Zen Vision

A PMP-knek nem lesz egyszerű megvetniük a lábukat a piacon, figyelembe véve a PlayStation Portable sikerét. A Sony hordozható konzolja a játékok futtatása mellett ugyanis képes zenék és videók lejátszására is, az ára pedig "csak" 299 dollár. A PlayStation Portable-hez már jelenleg is több mint 100 film érhető el a Sony által kifejlesztett egyedi UMD lemezeken.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról