Szerző: Bodnár Ádám

2005. szeptember 14. 15:20

A BSA szerint a kis- és középvállalatok körében a leginkább elterjedt a jogtalan szoftverhasználat

A Business Software Alliance szeptember végén indítja NagyvizIT elnevezésű programját. A szervezet legfontosabb célja, hogy feltárja annak okait, miért nőtt tavaly az illegális szoftverhasználat aránya, valamint jogi és szakmai tanácsokkal segítsen a kis- és középvállalkozásoknak szoftverállományuk felmérésében, szoftvergazdálkodásuk kialakításában.

[HWSW] A Business Software Alliance szeptember végén indítja NagyvizIT elnevezésű programját. A szervezet legfontosabb célja, hogy feltárja annak okait, miért nőtt tavaly az illegális szoftverhasználat aránya, valamint jogi és szakmai tanácsokkal segítsen a kis- és középvállalkozásoknak szoftverállományuk felmérésében, szoftvergazdálkodásuk kialakításában.

Az IDC adatai szerint Magyarországon tavaly 2 százalékponttal 44 százalékra nőtt az illegális szoftverhasználat, mely a kelet-közép európai régióban a szoftverillegalitási arány legnagyobb mértékű romlását jelenti. A NagyvizIT program keretében zajló látogatások elsődleges célja, hogy a szervezet pontos képet alakíthasson ki a romló tendencia okairól és a magyarországi kis- és középvállalatok szoftvergazdálkodási gyakorlatáról.

A BSA közleménye szerint a felmérések és a gyakorlati tapasztalatok is azt mutják, hogy a vállalati szférában a nem jogszerű szoftverhasználat elsősorban a kis- és középvállalatok körében elterjedt, aminek legfontosabb oka a szoftverlicenceléssel kapcsolatos ismeretek hiánya. A program során a BSA több ezer levelet küld kis- és középvállalatok számára, majd ahogy a NagyvizIT név is sugallja, bejelentkezés után a szervezet jogi és szoftverszakértője az értesítettek közül országszerte közel ezer céget látogat meg személyesen.

A BSA képviselője azonban nem csak felmérés és ellenőrzés szándékával keresi fel a cégeket, hanem segítséget is szeretne nyújtani a vállalatvezetőknek, illetve az informatikusoknak a szoftvergazdálkodás kis lépésekben történő kialakításában. A NagyvizIT kampánnyal párhuzamosan a BSA országszerte felvilágosító előadásokat szervez a rendőrséggel és a kereskedelmi kamarákkal közösen. A BSA NagyvizIT programja a budapesti indulást követően az ország öt régiójába látogat el, és várhatóan 10-12 hónapig fog tartani.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról