Szerző: Ady Krisztián

2005. szeptember 20. 11:04

Ingyenes lett az Opera webböngésző

Az Opera Software meglepő lépésre szánta el magát: teljesen ingyenessé tette hasonló nevű, egyre növekvő népszerűségnek örvendő böngészőprogramját, és eltávolította a regisztrálatlan példányokat elcsúfító bannereket, reklámokat. A vállalat néhány hete több mint 24 órán keresztül ingyenes regisztrációs kódokat osztogatott egy szülinapi buli keretében.

[HWSW] Az Opera Software meglepő lépésre szánta el magát: teljesen ingyenessé tette hasonló nevű, egyre növekvő népszerűségnek örvendő böngészőprogramját, és eltávolította a regisztrálatlan példányokat elcsúfító bannereket, reklámokat. A vállalat néhány hete több mint 24 órán keresztül ingyenes regisztrációs kódokat osztogatott egy szülinapi buli keretében.

A sok hasznos funkcióval, számos beépített komponenssel -- hírolvasó és e-mail kliens, sőt, még IRC kliens is található benne -- rendelkező szoftver mától teljesen ingyenessé vált. A reklámoktól mentes verzió letölthető az Opera weboldaláról. A vállalat bejelentette, hogy a fejlesztés tovább folyik, sőt, a reklámoktól teljesen megszabadított 8.5-ös verzió már le is tölthető. A beígért Bittorrent klienst még ez a verzió sem tartalmazza.

Opera 8

Az Opera 8 magyarul is beszél, az újabb mérföldkőt jelentő verzió jelentős fejlesztéseken ment keresztül; az IBM WebSphere Multimodal Environment technológiájának köszönhetően akár már szóban is adhatunk utasításokat a böngészőnek, illetve űrlapokat tölthetünk ki, repülőjegyet rendelhetünk a billentyűzet használata nélkül. A fejlesztők szerint a szoftver számos területen mutathatja majd meg a hangfelismerés előnyeit, például egy Opera Show bemutató közben egyszerűen szavainkkal irányíthatjuk a prezentációt, s nem kell a billentyűzethez, távvezérlőhöz nyúlnunk.

Az Opera Software továbbfejlesztette a grafikus alrendszert is. A weboldalak átméretezése ennek megfelelően jelentősen továbbfejlődött, akár már azt is beállíthatjuk, hogy a weboldalak automatikusan a képernyő méretére skálázódjanak át.

a címlapról