:

Szerző: Bodnár Ádám

2005. szeptember 21. 15:12

Megérkezett a Sun UltraSPARC IV+ processzora

A Sun Microsystems kedden bemutatta vadonatúj processzorát, a korábban Panther kódnéven ismert UltraSPARC IV+ modellt, illetve az erre épülő középkategóriás szervereket. A vállalat állítása szerint az UltraSPARC IV+ a magasabb órajelének és a processzormagba integrált másodszintű gyorsítótárnak köszönhetően akár kétszer akkora teljesítményre is képes lehet, mint elődje, az UltraSPARC IV.

[HWSW] A Sun Microsystems kedden bemutatta vadonatúj processzorát, a korábban Panther kódnéven ismert UltraSPARC IV+ modellt, illetve az erre épülő középkategóriás szervereket. A vállalat állítása szerint az UltraSPARC IV+ a magasabb órajelének és a processzormagba integrált másodszintű gyorsítótárnak köszönhetően akár kétszer akkora teljesítményre is képes lehet, mint elődje, az UltraSPARC IV.

A jelenleg is kapható UltraSPARC IV gyakorlatilag nem más, mint két UltraSPARC III egy lapkára integrálva. A chipet 130 nanométeres csíkszélességgel gyártja a Texas Instruments. Az UltraSPARC IV+ az UltraSPARC IV továbbfejlesztett változata, amely már 90 nanométeres csíkszélességgel készül, így magasabb órajelen működhet és nagyobb gyorsítótárat is kapott.

Míg az UltraSPARC IV család leggyorsabb tagja 1,35 GHz-en működik, az utód már 1,5 GHz-en debütál és a jövő év elején már 1,8 GHz-re is gyorsulhat. A Panther 2 Mbyte másodszintű és 32 Mbyte harmadszintű cache-t tartalmaz. Az UltraSPARC IV harmadszintű gyorsítótárja nem a processzorra integrált, hanem külön lapkán kapott helyet, mérete 16 megabájt.

Az UltraSPARC IV+ azonnal elérhető a Sun 4-24 processzoros középkategóriás szervereiben, a rendszerek ára azonban változatlan maradt. A négyprocesszoros Sun Fire V490 két alapváltozata két processzorral és 8 gigabájt memóriával mintegy 31 ezer dollárt kóstál, a 24 processzoros Sun Fire E6900 96 gigabájt memóriával pedig alig több mint 1 millióért rendelhető meg. Az új lapja hamarosan feltűnik a Sun csúcskategóriás, 36 és 72 processzoros szervereiben is.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 08:21

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.