Szerző: Bodnár Ádám

2005. szeptember 13. 14:13

Megemelte negyedéves kilátásait a Nokia

A Nokia ma bejelentette, hogy a mobiltelefonok iránti erős kereslet miatt megemeli negyedéves pénzügyi előrejelzését. A világ legnagyobb mobiltelefon-gyártója a korábbi 7,9-8,2 milliárd euró helyett már 8,4-8,5 milliárd eurós bevételre számít. A Nokia szerint eladásai a piaci növekedést felülmúló ütemben bővültek, vagyis piaci részesedést vett el a versenytársaktól.

[HWSW] A Nokia ma bejelentette, hogy a mobiltelefonok iránti erős kereslet miatt megemeli negyedéves pénzügyi előrejelzését. A világ legnagyobb mobiltelefon-gyártója a korábbi 7,9-8,2 milliárd euró helyett már 8,4-8,5 milliárd eurós bevételre számít. A Nokia szerint eladásai a piaci növekedést felülmúló ütemben bővültek, vagyis piaci részesedést vett el a versenytársaktól.

A finn vállalat azt is közölte, hogy nem csak a termékei iránti kereslet volt erős, hanem az árak is lassabban csökkentek a vártnál. A Nokia így nem csak a bevételre, hanem a nyereségre vonatkozó prognózisát is megemelte, a cég bejelentése szerint az erős eladások mellett a költégek visszaszorítása valamint egyszeri tételek miatt a részvényenkénti profit legalább 18 eurocent lesz, szemben a korábbi 14-17 centes várakozással.

Noha elemzők minden évben a mobilpiacon tapasztalható elképesztő ütemű növekedés lassulását várják, az eladások rendre rekordot döntenek. Az idei második negyedévben 190,5 millió mobiltelefon talált gazdára, ami az iparág történetének második legjobb adata. A mobiltelefon-piac a tavalyi negyedik negyedévben érte el történelmi csúcspontját, amikor 195 millió készüléket adtak el. Elemzők és iparági szereplők szerint 2005-ben világszerte mintegy 750-770 millió mobiltelefon eladása várható.

A HackerRank 2020-as, 116.000 fejlesztő válaszaiból készült kutatása szerint a legtöbbjük a Go-t szeretné megtanulni következőleg, amely eredménynek az okait most ebben a cikkben szedtük össze.

a címlapról