Szerző: Ady Krisztián

2005. szeptember 6. 11:59

Jön a Panasonic memóriakártyás kamkordere

Az első bátortalan próbálkozásokat, jóformán pilot projekteknek nevezhető kísérleteket végre igazán használható, kiforrott memóriás kamkorderek követhetik a gyártók kínálatában. A Panasonic az IFA 2005 szórakoztatóelektronikai vásáron jelentette be az első 3 CCD-érzékelővel ellátott memóriás kamkordert, mely csupán Secure Digital memóriakártyát alkalmaz a videofelvételek és az állóképek tárolására.

[HWSW] Az első bátortalan próbálkozásokat, jóformán pilot projekteknek nevezhető kísérleteket végre igazán használható, kiforrott memóriás kamkorderek követhetik a gyártók kínálatában. A Panasonic az IFA 2005 szórakoztatóelektronikai vásáron jelentette be az első 3 CCD-érzékelővel ellátott memóriás kamkordert, mely csupán Secure Digital memóriakártyát alkalmaz a videofelvételek és az állóképek tárolására.

Az SDR-S100 kamkorder a mellékelt 2 gigabájtos memóriakártyára MPEG-2 tömörítésű videoállományokat képes menteni, melyeket PC-n lényegében azonnal feldolgozhatunk és DVD-re is írhatunk. Sőt, a kamkorderrel rögzített állományok archiválásához, megtekintéséhez még PC-re sincs feltétlenül szükség, hiszen a Panasonic beépített merevlemezes DVD-rögzítőin, Viera LCD- és plazmatelevízióin is egyre gyakoribb a Secure Digital kártyafoglalat.

A tömörítési foktól függően 25, 50 és 100 perces időtartamban rögzíthetünk felvételeket a 2 gigabájtos kártyára, az a kapacitás nagyjából megfelel a boltok polcain egyre gyakoribb mini DVD-lemezes kamkorderek felvételi kapacitásának. A 10x-es optikai zoomra képes, optikai stabilizátorral is ellátott Leica lencsés kamera három CCD-szenzorával 640 ezer pixeles képet rögzít 4:3-as képarány és 540 ezer pixelest 16:9-es képarány mellett. Az állóképek maximális felbontása 3,1 megapixel lehet.

Az SDR-S100 kamkorder 97 x 80 x 50 mm méretű és csupán 242 grammot nyom. A 2,8 hüvelykes kijelző szabadon forgatható, az optikát pedig automatikus lencsevédő védi. A kamkorder bekapcsolási ideje alig több mint 1 másodperc. A mellékelt 2 gigabájtos, nagy sebességű kártyán tárolt adatok USB2.0 porton keresztül tölthetők le számítógépre. A különleges kamkorder várhatóan októberben kerül piacra, körülbelül 1200 dolláros (~240 ezer forintos) ajánlott áron.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról