:

Szerző: Bodnár Ádám

2005. szeptember 2. 12:30

NAND típusú flash memóriák gyártásába kezd az Intel?

Az American Technology Research egyik elemzője szerint az Intel hamarosan be fog lépni a NAND-típusú flash memóriachipek piacára, mégpedig nem egyedül, hanem egy partnerrel karöltve. Ez a partner minden bizonnyal a Micron Technology lesz -- véli Doug Freedman elemző.

[HWSW] Az American Technology Research egyik elemzője szerint az Intel hamarosan be fog lépni a NAND-típusú flash memóriachipek piacára, mégpedig nem egyedül, hanem egy partnerrel karöltve. Ez a partner minden bizonnyal a Micron Technology lesz -- véli Doug Freedman elemző.

Az elemzői jelentés, valamint az iparági pletykák nyomán a Micron részvényeinek árfolyama meredeken emelkedni kezdett. Freedman úgy véli, az Intel számára elkerülhetetlen lesz a megjelenés a NAND-chipek piacán, azonban a vállalat ehhez időhiány miatt nem fog egy teljesen új chipgyárat építeni. A NAND-piac sok hasonlóságot mutat a DRAM-piaccal, amelyről az Intel az 1980-as évek elején szállt ki, épp a Micronnal kötött megállapodás révén.

Az Intel jelenleg a NOR-típusú flash memóriák legnagyobb gyártója. A NOR memóriachipekkel nagy olvasási sebesség érhető el, ezek a chipek elsősorban mobiltelefonokban terjedtek el. A NAND chipek elsősorban írási sebességben jeleskednek, és azonos kapacitás esetén lényegesen olcsóbbak a NOR memóriáknál.

A NAND típusú memóriák leginkább a digitális kamerák és MP3-lejátszók terjedésével váltak rendkívül népszerűvé, de az okostelefonokba is ilyet építenek a felhasználói programok, adatok, zenék, képek tárolására. A NAND-chipek iránti igény folyamatosan fokozódik. Az iSuppli piackutató cég jelentése szerint az idei első két negyedévben a NAND-piac rendre nagyobb volt a NOR-piacnál.

Freedman úgy véli, az Intel a Centrinóhoz hasonló lapkakészleteket hoz majd létre mobiltelefonok, kézigépek számára, amelyek egy alkalmazás-processzor mellett flash memóriát is tartalmaznak majd.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 27. 04:00

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.