:

Szerző: Bodnár Ádám

2005. szeptember 22. 09:46

Túlkínálat és áresés várható az LCD-piacon

Az iSuppli piackutató vállalat szerint lassul a kereslet a nagyméretű TFT-LCD panellel szerelt tévékészülékek, monitorok iránt, a panelgyártók azonban folyamatosan növelik termelőkapacitásukat, amelynek eredményeképp az év végére jelentős túlkínálat alakulhat ki a piacon. A nagyméretű TFT-LCD panelekből a második negyedév során 48,4 millió fogyott, ez az első negyedévhez képest 16 százalékos emelkedést jelent. Az LCD-TV készülékekbe szánt panelek eladásai bővültek a legnagyobb mértékben, 26 százalékkal, ahogy a tévégyártók megkezdték a felkészülést az ünnepi szezonban várható rohamra.

[HWSW] Az iSuppli piackutató vállalat szerint lassul a kereslet a nagyméretű TFT-LCD panellel szerelt tévékészülékek, monitorok iránt, a panelgyártók azonban folyamatosan növelik termelőkapacitásukat, amelynek eredményeképp az év végére jelentős túlkínálat alakulhat ki a piacon. A nagyméretű TFT-LCD panelekből a második negyedév során 48,4 millió fogyott, ez az első negyedévhez képest 16 százalékos emelkedést jelent. Az LCD-TV készülékekbe szánt panelek eladásai bővültek a legnagyobb mértékben, 26 százalékkal, ahogy a tévégyártók megkezdték a felkészülést az ünnepi szezonban várható rohamra.

Az iSuppli szerint azonban a magas energiaárak, a lassuló gazdasági növekedés és a csökkenő fogyasztói bizalom miatt a nagyméretű LCD-TV készülékek és LCD-monitorok iránti kereslet vissza fog esni. További aggasztó jel a gyártók számára, hogy a vevők a vártnál lassabban harapnak rá a nagyméretű panellel szerelt készülékekre. A múlt héten az egyik legnagyobb LCD-gyártó, a Samsung Electronics a pletykák szerint arról döntött, hogy visszafogja az LCD-gyártással kapcsolatos tőkebefektetéseit, mivel a megtérülési ráta alacsonyabb a vártnál.

A gyártók arra számítottak, hogy a második negyedévben a 32 hüvelykes LCD-TV panelek eladásai már felülmúlják a 20 hüvelykes LCD-monitor panelekét, azonban ez nem így történt. A fogyasztók vártnál lassabb reagálása azért is kínos a gyártók számára, mert a legtöbb cég dollármilliókat költött a legmodernebb, hatodik és későbbi generációs gyártósorok beindítására annak érdekében, hogy elegendő mennyiségű nagyméretű panelt tudjanak előállítani.

Az iSuppli szerint a nagy kijelzős LCD-TV készülékek ára továbbra is túl magas ahhoz, hogy igazán széles körben elterjedjenek, a fogyasztók más technológiákat -- pl. plazma, projektor -- részesítenek előnyben a nagyméretű tévék vásárlásakor. Az iSuppli ugyanakkor azt találta, hogy a gyártóknál egyre nagyobb a raktárkészlet a 19 hüvelykes LCD-monitorokból, emiatt több vállalat is visszafogta ezek termelését és az ünnepi szezonban jelentős kedvezménnyel árusítja majd ki a bennragadt készleteket. A piackutató cég szerint a negyedik negyedében látványosan csökken majd az LCD-monitorok ára.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 00:15

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.