Szerző: Bodnár Ádám

2005. szeptember 26. 09:54

Itt az új kétmagos Opteron, érkezik az első kétmagos Xeon

Az AMD a hírek szerint a mai napra tervezi legújabb kétmagos Opteronjainak bejelentését, miközben a legnagyobb rivális processzorgyártó, az Intel az első kétmagos szerverprocesszorának premierjére készül.

[HWSW] Az AMD a hírek szerint a mai napra tervezi legújabb kétmagos Opteronjainak bejelentését, miközben a legnagyobb rivális processzorgyártó, az Intel az első kétmagos szerverprocesszorának premierjére készül.

Új Opteronok

Az AMD új Opteronjai 2,4 GHz-es órajelen működnek. Az egyprocesszoros gépekbe szánt 180-as, a kétprocesszoros rendszerekbe szánt 280-as és a négy- vagy többprocesszoros szerverekhez tervezett 880-as modell listaára rendre 799, 1299 és 2649 dollár. A vállalat már korábban is kínált 2,4 GHz-es kétmagos Opteronokat, azonban csak korlátozott példányszámban. A Sun új opteronos Galaxy szervereiben is ezek a chipek dolgoznak.

A kétmagos Opteronoknak köszönhetően az AMD látványos sikereket ért el a szerverpiacon. A Mercury Research adatai szerint az idei első negyedévben a második számú processzorgyártó még csak 7,4 százalékos részesedéssel bírt az x86 szerverchipek szegmensében, a második negyedévben azonban már 11,2 százalékot ért el.

A válasz

Az AMD malmára hajtotta a vizet, hogy az Intelnek jelenleg még nincs kétmagos szerverprocesszora, azonban ha hihetünk a híreknek, ez nem sokáig marad így. A Dell várhatóan ma jeleneti be, hogy előrendelhetők a kétmagos Xeonnal szerelt rendszerei, bár a szállításuk csak októberben kezdődik meg. Az Intel korábban 2006-ra tervezte a kétmagos Xeonok premierjét, időközben azonban az idei évre hozta előre a megjelenést.

A 2,8 GHz-es kétmagos Xeon processzorok a Dell összes kétutas szerverében és munkaállomásában elérhetők lesznek. A vállalat mérései szerint a kétmagos chippel szerelt rendszerek lényegesen gyorsabbak a jelenlegi legnagyobb teljesítményű, 3,6 GHz-es egymagos Xeonra épülő szervereknél. A Dell a tesztektől függően 18-43 százalékos gyorsulást mért.

A Pentium Extreme Edition szerverváltozata?

A most bemutatásra kerülő, Paxville kódnevű kétmagos Xeont az Intel eredetileg négy- vagy többprocesszoros rendszerek számára tervezte, azonban piacra kerül belőle egy olcsóbb kivitel kétprocesszoros szerverekhez. A Dell szóvivője szerint még az idén várható a négyprocesszoros Paxville-alapú Dell-szerverek bemutatkozása is.

A Paxville 64 bites felépítésű kétmagos chip, amely támogatja a Hyper-Threading technológiát, így egyszerre akár négy párhuzamos utasításszál feldolgozására is képes. A hírek szerint a Paxville 800 MHz-es buszon jár, magonként 1 megabájt L2 cache-sel szerelik és kiviteltől függően 2,8 GHz, 3 GHz vagy 3,2 GHz-es órajelen működik. A 90 nanométeres csíkszélességgel gyártott chip specifikációt tekintve tehát lényegében megegyezik a tavasz óta kapható Pentium Extreme Editionnel.

A Paxville-t követi majd 2006-ban a Dempsey kódnevű lapka, amely már 65 nanométeres csíkszélességgel készülhet. A Dempsey a jelenleg elérhető információk szerint két magot és magonként 2 megabájt másodszintű gyorsítótárat tartalmaz és már 1066 MHz-es busszal jár. A Dempseyt kifejezetten kétutas szerverekhez tervezte az Intel. A hírek szerint a Dempsey órajele 3,8 GHz körül indulhat.

a címlapról