Szerző: Bodnár Ádám

2006. április 7. 14:19

Önkormányzatok: van számítógép és internet, de nincsenek informatikával támogatott folyamatok

A GKI Gazdaságkutató a Synergon támogatásával 2005 végén felmérést végzett a magyarországi önkormányzatok körében, összesen 800 hivatal bevonásával. A felmérés a községi, a városi, a megyei jogú városi és a kerületi önkormányzatokra irányult azzal a céllal, hogy megismerjékaz informatikai és telekommunikációs eszközök használatát az önkormányzati hivatalokban.

HIRDETÉS

[HWSW] A GKI Gazdaságkutató a Synergon támogatásával 2005 végén felmérést végzett a magyarországi önkormányzatok körében, összesen 800 hivatal bevonásával. A felmérés a községi, a városi, a megyei jogú városi és a kerületi önkormányzatokra irányult azzal a céllal, hogy megismerjékaz informatikai és telekommunikációs eszközök használatát az önkormányzati hivatalokban.

A hazai önkormányzatok csaknem mindegyike rendelkezik legalább egy számítógéppel, a 3185 magyarországi önkormányzat közül 3073-nál használnak személyi számítógépeket. A nagyközségek, a városok, valamint a megyei önkormányzatok és a kerületek mindegyike használ PC-t, csak az 5 főnél kisebb létszámmal, és a kis költségvetéssel működő önkormányzatok adtak nemleges választ a számítógép meglétét firtató kérdésre. A számítógéppel nem rendelkező 113 önkormányzat közül 24 tervezi számítógép vásárlását, de 89 a későbbiekben sem szándékozik számítógépet használni.

Az önkormányzati hivatalok 92 százaléka rendelkezett 2005 végén internet-hozzáféréssel, ez két év alatt 7 százalékpontos növekedést jelent. Az önkormányzatok 53 százaléka már szélessávon internetezik. A válaszok alapján a következő egy év alatt az internetpenetráció 95 százalékra növekedhet az összes és 98 százalékra a számítógépet használó önkormányzatok körében.

Az önkormányzatok átlagosan 13,2 asztali, és 1 hordozható számítógéppel rendelkeznek. A községek 5,6, a nagyközségek 16,5, a városok 52,5, a megyei jogú városok, megyei önkormányzatok és kerületek pedig átlagosan 231,7 számítógéppel rendelkeznek. Ugyanakkor elmondható, hogy a különböző belső folyamatok erőteljes informatikai támogatottsága ma még kevés önkormányzatra jellemző, s ezekben a hivatalokban is főleg szigetszerű megoldásokkal találkozhatunk.

A Beckhoff ultrakompakt, C6025 típusú ipari PC az Intel Core i processzorcsalád nagy számítási teljesítményével rendelkezik, ventilátor nélküli, kisméretű kivitelben. A rendkívül alacsony fogyasztású, új Intel Core i U processzorok teszik mindezt lehetővé.

a címlapról

Hirdetés

Csúcstechnológia pár koppintással: ezt tudja a Huawei nova 9

2021. december 1. 20:24

Manapság egyre-másra jelennek meg olyan új mobilok, amelyek hihetetlen funkciókat ígérnek, de ezeket szinte műszaki diplomával lehet csak előcsalogatni. A HUAWEI nova 9 igazi ereje abban rejlik, milyen egyszerű előcsalogatni a mobil tudását.