:

Szerző: Bodnár Ádám

2006. április 26. 14:59

Windows-mentesítő Linux-szerver a Xandrostól

A torontói LinuxWorldön mutatkozott be a Xandros (korábban Corel Linux) régóra várt szerver operációs rendszere, amelyet a cég kifejezetten kis- és középvállalatoknak, elsősorban a Windows Small Business Server kiváltására ajánl.

[HWSW] A torontói LinuxWorldön mutatkozott be a Xandros (korábban Corel Linux) régóra várt szerver operációs rendszere, amelyet a cég kifejezetten kis- és középvállalatoknak, elsősorban a Windows Small Business Server kiváltására ajánl.

A gyártó állítása szerint a Debian-alapú Xandros Server képes bármilyen munkacsoport-szerver kiváltására, beleértve az olyan feladatokat, mint a nyomtatás, fájlmegosztás, valamint a windowsos hálózatok kezelése, azonban a grafikus interfésszel rendelkező Xandros Management Console automatizált menedzsment-funkcióinak köszönhetően a versenytársaknál egyszerűbben és olcsóbban felügyelhető, így végeredményben alacsonyabb költségekkel használható.

A Xandros azt állítja, az XMC segítségével elérték, hogy a használathoz és adminisztrációhoz ne legyen szükség speciális linuxos ismeretekre akár egy több szerverből álló installáció karbantartásához sem. Ez lehetővé teszi azon szakemberek alkalmazását, akik eddig windowsos rendszerekkel foglalkoztak, így aztán semmi akadálya annak -- véli a Xandros --, hogy a cégek a Windows 2000, Windows Server 2003 vagy Small Business Server operácós rendszereiket a Xandros Serverre cseréljék le anélkül, hogy jelentős migrációs vagy konzultációs költségekbe vernék magukat.

A Xandros Server előre telepítve tartalmazza a Windows-hálózatok támogatásához szükséges összes komponenst, így segítségével gyorsan lecserélhető egy Windowst futtató szerver. A kisvállalatoknál elterjedt Exchange kiváltására a Xandros a szerver operációs rendszerébe integrálta a Scalix Enterprise Editiont, amely egy Exchange-kompatibilitással rendelkező munkacsoport-szerver, beépített naptárkezelő funkciókkal és e-mail kliensek széles körének támogatásával, beleértve a mobil eszközöket is.

A Xandros Server a cég ígérete szerint május 1-től lesz elérhető letölthető, illetve dobozos formában, utóbbihoz adminisztrátori kézikönyv is jár. Az operációs rendszer 449 dolláros listaárában 90 napos telepítési támogatás is benne foglaltatik.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 04:27

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.