Szerző: Bodnár Ádám

2006. április 6. 09:55

A meghajtók hiánya is hátráltatja a Linux terjedését

[News.com/HWSW] A LinuxWorld Conference and Expo kerekasztal-beszélgetésén résztvevő szakértők szerint a hardvercégeknek bele kell húzniuk, hogy termékeiket Linux-kompatibilissé tegyék, vagyis hogy időben kiadják a szükséges meghajtóprogramokat. Ez nagyban elősegítheti a nyílt forrású operációs rendszer terjedését az asztali gépeken.

HIRDETÉS

[News.com/HWSW] A LinuxWorld Conference and Expo kerekasztal-beszélgetésén résztvevő szakértők szerint a hardvercégeknek bele kell húzniuk, hogy termékeiket Linux-kompatibilissé tegyék, vagyis hogy időben kiadják a szükséges meghajtóprogramokat. Ez nagyban elősegítheti a nyílt forrású operációs rendszer terjedését az asztali gépeken.

Sokszor késnek a driverek

"Az olyan dolgoktól, mint a vezeték nélküli hálózat, az ügyfelek elvárják hogy egyszerűen működjenek. Az energiagazdálkodásnak is működnie kell, hogy a laptopok 15 percnél tovább működjenek akkumulátorról" -- mondta John Cherry, az Open Source Development Labs (OSDL) képviselője. Guy Lunardi a Novelltől egyetértett, szerinte a gyártóknak rögtön ki kellene adniuk a linuxos meghajtókat, amikor piacra dobják a termékeiket, ugyanis sokszor előfordul, hogy egy új alkatrészhez csak hónapok múlva érkezik a linuxos driver.

A nyílt forrású közösség persze gőzerővel dolgozik a meghajtókon, emellett -- az OSDL közbenjárásával -- igyekszik a gyártóktól megszerezni azokat a műszaki dokumentációkat, amelyek birtokában jobb driverek készülhetnek. Emellett maguk a cégek is készítenek linuxus meghajtókat, bár ezek gyakran nem nyílt forrásúak, ezért nem kerülhetnek bele a Linux-disztribúciókba, utólag kell beszerezni és telepíteni őket. Lunardi elmondta, a Novell már dolgozik egy olyan megoldáson, ami az operációs rendszer telepítése után automatikusan elvégezné a meghajtók telepítését.

A szoftvereken is múlik

Míg a szervereken háromszor több a Windows mint a Linux, az asztali gépeken a Microsoft dominanciája sokkal szembetűnőbb, 100 gépből legfeljebb 3 futtatja a szabad operációs rendszert. A linuxos cégek előtt álló legnagyobb feladat tehát az asztalok meghódítása. A sokszínű hardverkínálat hiányos támogatása azonban csak az egyik gyenge pontja a Linuxnak, egy másik lehet néhány kulcsfontosságú alkalmazás, amelyek még nem készültek el a nyílt forrású operációs rendszerre.

A Novell januárban felmérést indított annak kiderítésére, mely alkalmazások azok, amelyek egyelőre csak Windowson léteznek és amelyek miatt a legtöbben kötődnek a Microsofthoz: felhasználók elsősorban a windowsos pénzügyi programjaikhoz (Quicken, TurboTax, QuickBooks) ragaszkodnak, de sokan a multimédiás alkalmazások, például a Photoshop, a Dreamweaver vagy az Illustrator miatt tartanak ki a Windows mellett.

A Beckhoff ultrakompakt, C6025 típusú ipari PC az Intel Core i processzorcsalád nagy számítási teljesítményével rendelkezik, ventilátor nélküli, kisméretű kivitelben. A rendkívül alacsony fogyasztású, új Intel Core i U processzorok teszik mindezt lehetővé.

a címlapról

Hirdetés

Csúcstechnológia pár koppintással: ezt tudja a Huawei nova 9

2021. december 1. 19:37

Manapság egyre-másra jelennek meg olyan új mobilok, amelyek hihetetlen funkciókat ígérnek, de ezeket szinte műszaki diplomával lehet csak előcsalogatni. A HUAWEI nova 9 igazi ereje abban rejlik, milyen egyszerű előcsalogatni a mobil tudását.