Szerző: Bodnár Ádám

2006. április 6. 14:01

Érkezik az IBM új adatbáziskezelője, a Viper

Az IBM várhatóan ma adja ki a DB2 adatbázis legújabb változatának, a Vipernek az előzetesét, amely ingyen letölthető és kipróbálható. A szoftver gyakorlatilag release candidate állapotú, vagyis közel végleges kódot ad ki a Nagy Kék annak érdekében, hogy az ügyfelek kipróbálhassák a képességeit. A végleges Vipert a nyár elejére ígéri az IBM.

[HWSW] Az IBM várhatóan ma adja ki a DB2 adatbázis legújabb változatának, a Vipernek az előzetesét, amely ingyen letölthető és kipróbálható. A szoftver gyakorlatilag "release candidate" állapotú, vagyis közel végleges kódot ad ki a Nagy Kék annak érdekében, hogy az ügyfelek kipróbálhassák a képességeit. A végleges Vipert a nyár elejére ígéri az IBM.

XML a menő

A szoftver legfontosabb újdonsága az IBM szerint a XML dokumentumok "natív" tárolása és indexelése, ehhez egy teljesen új technológiát fejlesztettek ki az IBM mérnökei, amely nem formattálja és struktúrálja át az XML-eket a relációs adatbáziskezeléshez. Az ún. "hierarchiális" adattárolástól és az XML-specifikus indexeléstől azt várja az IBM, hogy az XML-alapú alkalmazások futása látványosan felgyorsul.

Az XML adatokat az XQuery lekérdező nyelv segítségével lehet elérni, ez tulajdonképpen a relációs adatbázisokban használt SQL megfelelője. A Viper emellett alkalmas lesz struktúrált adatok és nem struktúrált adatok -- például grafikák, PDF-fájlok, táblázatok, stb. -- tárolására is. Az IBM DB2 Viper újdonságai közé tartozik még egy új biztonsági megoldás, amelynek révén sokkal jobban behatárolhatók az adatbázis hozzáférési jogosultságai, illetve egy tömörítési technológia, amely akár 55-60 százalékkal is csökkentheti az igényelt tárolókapacitást.

A DB2 Viper "Test drive" változata minden lényeges platformot támogat, beleértve a 32 és 64 bites (x86 és IA-64) Windowst, a Linuxot x86, Itanium, Power és zSeries rendszereken, a Solarist, valamint a HP-UX operációs rendszert.

Sokat várnak tőle

A relációs adatbáziskezelők piacán az Oracle-lel harcoló IBM célja hogy kiüsse vetélytársát a nyeregből és ebben a harcban sokat várnak a DB2 Vipertől. A Nagy Kék adatai szerint a vállalatoknál tárolt adatok 40 százaléka XML formátumú, így teljesen logikus hogy a DB2-t ilyen irányba fejlesztették tovább. A Vipertől a piaci részesedés látványos növekedését várja az IBM.

Az IDC legfrissebb, még 2004-re vonatkozó adatai szerint a relációs adatbáziskezelők királya az Oracle, a cég 41,3 százalékos részesedést szerzett, a Nagy Kék a piac 30,6 százalékát kaparintotta meg, míg a Microsoft lendületes növekedés után 13,4 százalékos befolyást szerzett. A Sybase és az NCR egyaránt 3,1 százalékos részesedést tudhattak magukénak. Az IDC szerint a közeljövőben a verseny elsősorban a kis- és középvállalati szegmensben lesz erős, ez pedig egyértelműen a Microsoftnak kedvez.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról