Szerző: Bodnár Ádám

2006. április 25. 11:22

Megérkezett az Intel vállalati PC-platformja, a VPro

Az Intel elnök-vezérigazgatója, Paul Otellini tegnap San Franciscóban fellebbentette a fátylat új vállalati PC-platformjáról, amely a korábbi pletykáknak megfelelően a VPro nevet kapta. A Centrinóhoz vagy a Viiv-hoz hasonlóan a VPro is a processzor, chipkészlet és hálózati vezérlő, valamint szoftverek együttesét takarja, amelyek az Intel szerint olyan képességekkel vannak felruházva, amelyek egyszerűsítik a vállalatok számára az asztali és mobil PC-k használatát és karbantartását.

[HWSW] Az Intel elnök-vezérigazgatója, Paul Otellini tegnap San Franciscóban fellebbentette a fátylat új vállalati PC-platformjáról, amely a korábbi pletykáknak megfelelően a VPro nevet kapta. A Centrinóhoz vagy a Viiv-hoz hasonlóan a VPro is a processzor, chipkészlet és hálózati vezérlő, valamint szoftverek együttesét takarja, amelyek az Intel szerint olyan képességekkel vannak felruházva, amelyek egyszerűsítik a vállalatok számára az asztali és mobil PC-k használatát és karbantartását.

Core-alapokon

A vPro platformra épülő gépek alapja a Core mikroarchitektúra lesz, ami azt is jelenti, hogy az első, VPro logót viselő PC-kre egészen a második félévig várni kell, ekkor jelennek meg ugyanis a Core mikroarchitektúrára épülő első asztali processzor, a Conroe. A VPro két legfontosabb jellemzője az Intel hardveres virtualizációs technológia, valamint a részben erre épülő Active Management támogatása, amelyek részben a Conroe-ba, részben pedig az azt kiszolgáló chipsetbe és szoftverekbe lesznek beépítve.

A VPro legnagyobb újdonsága azonban nem a technológiában keresendő, hanem a szolgáltatásokban. Az Intel számos informatikai szolgáltatóval állapodott meg, amelyek kifejezetten a VPro technológiára épülő gépekhez nyújtanak majd speciális szolgáltatásokat, például távsegítséget vagy -menedzsmentet. Ezt elsősorban azok a vállalatok használhatják majd ki, akiknek méretük miatt nem érné meg saját informatikai támogató csapatot fenntartani.

Bár ilyen szolgáltatások korábban is léteztek, a VPróban található technológiáknak köszönhetően ezek most még könnyebben igénybe vehetők. Ennek legfőbb oka az Intel Active Management Technololgy (IAMT) megjelenése, amely lehetővé teszi a PC-k távoli menedzsmentjét akkor is, ha azok ki vannak kapcsolva: az IAMT révén a gépek távolról bekapcsolhatók és elvégezhetők rajtuk a karbantartási feladatok. A virtualizáció és az IAMT együttes alkalmazása révén pedig a gépeket úgy lehet karbantartani, hogy közben a felhasználó dolgozik rajtuk, de mégsem vesz észre semmit a másik (virtuális) partíción zajló folyamatokból.

A virtualizáció hatékony felhasználási módja lehet még, hogy a biztonsági szoftverek egy izolált környezetben futtathatók, így sem az óvatlan felhasználó, sem pedig az operációs rendszert támadó kártevők nem tudják hatástalanítani őket.

Platform-központú marketing

A VPróval tehát tovább folytatódik az a folyamat, amelyet a Centrinóval és a Viiv-val indított el az Intel és amelynek lényege a platform-központú marketing. Az Intel, a világ egyik legértékesebb márkaneve platformjai révén egységes, lényegesen jobban kommunikálható márkákat és jobban ellenőrizhető minőséget tud létrehozni, nem beszélve a platformokhoz kapcsolódó szolgáltatásokról.

Az elmúlt években az Intel brand-hierarchiájában az alkatrészek márkanevei -- Pentium, Xeon, Itanium, vagy akár Core Duo -- és az Intel név közé ma már benyomultak olyan platform-márkák, mint a Centrino és a Viiv, amelyek annak kifejezésére hivatottak, hogy az adott platformra épülő számítógépet milyen felhasználási területre szánnak. Ez közelebb áll a fogyasztói és felhasználói gondolkodáshoz mint az alkatrészek nevének súlykolása.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

AKROBATA

5

Elrajtolt az Adobe AI asszisztense

2024. április 17. 12:40

Előfizetéses modellben használható az AI Assistant, ami a cég PDF-szerkesztőjébe és olvasójába épül be.