Szerző: Ady Krisztián

2006. április 11. 11:51

Boltokban a TDK írható Blu-ray lemezei -- de hol vannak az írók és olvasók?

[News.com/HWSW] A japán TDK megkezdte első Blu-ray lemezei szállítását, melyek hamarosan feltűnnek az értékesítést végző partnereknél. Az első lemezek ára meglehetősen borsos a DVD-éhez képest, a nagyobb kapacitású üres lemezekért körülbelül annyit kell fizetni, mint egy-egy filmet is hordozó, eredeti DVD-lemezért.

HIRDETÉS

[News.com/HWSW] A japán TDK megkezdte első Blu-ray lemezei szállítását, melyek hamarosan feltűnnek az értékesítést végző partnereknél. Az első lemezek ára meglehetősen borsos a DVD-éhez képest, a nagyobb kapacitású üres lemezekért körülbelül annyit kell fizetni, mint egy-egy filmet is hordozó, eredeti DVD-lemezért.

Vastag pénztárcákra szabva

A csak egyszer írható, egyrétegű, azaz 25 gigabájtos kapacitású médiát -- ez körülbelül 5,5 írható DVD-lemez, vagy közel 3 darab kétrétegű írható DVD-lemez kapacitásának felel meg -- 19,95 dolláros (~4300 forintos) áron lehet majd megvásárolni a Blu-ray Disc Szövetség szerint. Az újraírható, szintén 25 gigabájtos változat 5 dollárral többe, 24,95 dollárba (~5500 forintba) kerül majd.

A jövő év folyamán a TDK nagyobb kapacitású, a lemez mindkét oldalának felhasználásával 50 gigabájtosra duzzasztott médiákat is piacra dob majd, melyekből az egyszer írható lemez 47,99 dolláros (~10500 forintos) áron, míg az újraírható 59.95 dolláros (~13100 forintos) áron lesz kapható. A kétoldalas lemezek mintapéldányai decembertők lesznek elérhetők a készülékgyártó partnerek számára.

A TDK Blu-ray lemezei
Balra az egyszer írható, jobbra az újraírható változat

Az írók még hiányoznak

A kezdeti magas árakat várhatóan nagyon gyorsan árcsökkenések követik majd, ahogyan egyre több gyártó áll át a kéklézeres lemezek készítésére, és ennek megfelelően növekszik a verseny a lemezgyártók között. A médiákból lényegében már most túlkínálat mutatkozik, hiszen az asztali Blu-ray rögzítők, illetve számítógépekbe építhető írók tömeges megjelenése még hónapokig várat magára. A Sony március végén jelentette be, hogy PC-s rögzítőjére májusig kell várni, asztali lejátszója, illetve Blu-ray-rögzítői pedig a nyár közepéig, júliusig nem lesznek elérhetők.

A két rivális formátum háborúját -- a Blu-ray és a HD DVD viaskodik egymással -- várhatóan nem a kiadók fogják eldönteni, akik közül többen bejelentették, hogy filmjeiket mindkét formátumon, mind a jóval nagyobb kapacitású Blu-ray lemezeken, mind az olcsóbbnak titulált HD DVD-n is megjelentetik majd. A két rivális egyaránt erős támogatókat tudhat maga mögött.

A TDK nemrég jelentette be, hogy felhagy a CD- és DVD-lemezek gyártásával és a jövőben a fejlettebb, magasabb hozzáadott értéket képviselő tárolási eljárásokra -- többek között a Blu-ray-re -- összpontosítja kutatás-fejlesztési és gyártási erőforrásait. A gyártással ugyan felhagynak a japánok, a piacon azonban megmaradnak a TDK név alatt forgalmazott CD-k és DVD-k, ezeket a vállalat szerződéses gyártóktól fogja vásárolni.

A Beckhoff ultrakompakt, C6025 típusú ipari PC az Intel Core i processzorcsalád nagy számítási teljesítményével rendelkezik, ventilátor nélküli, kisméretű kivitelben. A rendkívül alacsony fogyasztású, új Intel Core i U processzorok teszik mindezt lehetővé.

a címlapról

Hirdetés

Csúcstechnológia pár koppintással: ezt tudja a Huawei nova 9

2021. december 2. 01:21

Manapság egyre-másra jelennek meg olyan új mobilok, amelyek hihetetlen funkciókat ígérnek, de ezeket szinte műszaki diplomával lehet csak előcsalogatni. A HUAWEI nova 9 igazi ereje abban rejlik, milyen egyszerű előcsalogatni a mobil tudását.