Szerző: Bodnár Ádám

2006. április 4. 12:49

Az űrbe készül a Microsoft Word magyar származású megalkotója

Charles Simonyi
Charles Simonyi
[HWSW] Charles Simonyi, a Microsoft korábbi alkalmazásfejlesztési igazgatója lehet a következő űrturista. A magyar származású üzletember 2007 tavaszán indulhat a világűrbe egy Szojuz űrhajón, hogy aztán egy hetet töltsön a Nemzetközi Űrállomáson. Amennyiben a terve valóra válik, kis túlzással a második magyar űrhajósként is emlegethetjük majd.

Smonyi Károly 1948-ban született Budapesten és már a gimnáziumi évei alatt megismerkedett a programozással, mire leérettségizett, már egész fordítóprogramokat készített. 1966-ban egy dán cégnél kezdett dolgozni, majd 1968-ban költözött az Egyesült Államokba. Itt a Berkeley egyetemen matematikai diplomát szerzett, majd a Stanfordon számítástudományból doktorált. Később csatlakozott a Xerox legendás Palo Alto Research Centeréhez és itt készítette el a Bravót, a világ első WYSIWYG-rendzszerű dokumentumkezelő szoftverét.

1981-ben Simonyi személyesen Bill Gates-nél jelentkezett állásra a Microsoftnál, majd miután felvették, a Word és az Excel, valamint az Excel elődje, a Multiplan fejlesztését irányította. A Microsoftnál Simonyi honosította meg az objektum-orientált programozást. 1991-től Simonyi a Microsoft Researcnél folytatta munkáját és egészen 2002-ig a cégnél maradt, majd hirtelen távozott, hogy megalapítsa az Intentional Software-t, amelynek célja a Simonyi által kifejlesztett fejlesztési eljárás népszerűsítése.

A Beckhoff ultrakompakt, C6025 típusú ipari PC az Intel Core i processzorcsalád nagy számítási teljesítményével rendelkezik, ventilátor nélküli, kisméretű kivitelben. A rendkívül alacsony fogyasztású, új Intel Core i U processzorok teszik mindezt lehetővé.

a címlapról

Hirdetés

Csúcstechnológia pár koppintással: ezt tudja a Huawei nova 9

2021. november 29. 09:20

Manapság egyre-másra jelennek meg olyan új mobilok, amelyek hihetetlen funkciókat ígérnek, de ezeket szinte műszaki diplomával lehet csak előcsalogatni. A HUAWEI nova 9 igazi ereje abban rejlik, milyen egyszerű előcsalogatni a mobil tudását.