:

Szerző: Bodnár Ádám

2006. április 4. 12:49

Az űrbe készül a Microsoft Word magyar származású megalkotója

Charles Simonyi
Charles Simonyi
[HWSW] Charles Simonyi, a Microsoft korábbi alkalmazásfejlesztési igazgatója lehet a következő űrturista. A magyar származású üzletember 2007 tavaszán indulhat a világűrbe egy Szojuz űrhajón, hogy aztán egy hetet töltsön a Nemzetközi Űrállomáson. Amennyiben a terve valóra válik, kis túlzással a második magyar űrhajósként is emlegethetjük majd.

Smonyi Károly 1948-ban született Budapesten és már a gimnáziumi évei alatt megismerkedett a programozással, mire leérettségizett, már egész fordítóprogramokat készített. 1966-ban egy dán cégnél kezdett dolgozni, majd 1968-ban költözött az Egyesült Államokba. Itt a Berkeley egyetemen matematikai diplomát szerzett, majd a Stanfordon számítástudományból doktorált. Később csatlakozott a Xerox legendás Palo Alto Research Centeréhez és itt készítette el a Bravót, a világ első WYSIWYG-rendzszerű dokumentumkezelő szoftverét.

1981-ben Simonyi személyesen Bill Gates-nél jelentkezett állásra a Microsoftnál, majd miután felvették, a Word és az Excel, valamint az Excel elődje, a Multiplan fejlesztését irányította. A Microsoftnál Simonyi honosította meg az objektum-orientált programozást. 1991-től Simonyi a Microsoft Researcnél folytatta munkáját és egészen 2002-ig a cégnél maradt, majd hirtelen távozott, hogy megalapítsa az Intentional Software-t, amelynek célja a Simonyi által kifejlesztett fejlesztési eljárás népszerűsítése.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 21:13

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.