:

Szerző: Ady Krisztián

2006. április 11. 13:19

Hangot is átvisz a HD-televízióra a GeCube videokártyákon lévő HDMI csatlakozó

A GeCube márkanevű videokártyákat fejlesztő és gyártó tajvani Info-Tek Corporation bemutatta első grafikus kártyáit, melyek az egyre népszerűbb HD-televíziókhoz nyújtanak komolyabb támogatást. A középkategóriás, ATI Radeon X1300 és X1600 grafikus vezérlővel szerelt kártyák a VGA-kimenet mellett kivételesen nem DVI, hanem HDMI-kimenettel rendelkeznek.

[HWSW] A GeCube márkanevű videokártyákat fejlesztő és gyártó tajvani Info-Tek Corporation bemutatta első grafikus kártyáit, melyek az egyre népszerűbb HD-televíziókhoz nyújtanak komolyabb támogatást. A középkategóriás, ATI Radeon X1300 és X1600 grafikus vezérlővel szerelt kártyák a VGA-kimenet mellett kivételesen nem DVI, hanem HDMI-kimenettel rendelkeznek.

A High Definition Multimedia Interface csatlakozó használata egyelőre kivételesnek nevezhető, a GeCube kártyái az első olyan kártyák sorába tartoznak, melyek ezzel a csatolóval kerülnek piacra. A HDMI segítségével nem csak nagy- és normál felbontású videoanyagok továbbíthatók digitális formában a legkorszerűbb digitális televíziókra, hanem ugyanezen a csatlakozón keresztül digitális, térhatású hangot is átküldhetünk, így egyetlen vékony kábelen keresztül utazhat a kép és a hang egyidőben.

GeCube Radeon X1600 HDMI
GeCube Radeon X1600 HDMI

A GeCube Radeon X1300 és X1600 HDMI grafikus kártyák kimenetére megfelelő kábel használatával a DVI-csatlakozóval rendelkező LCD-monitorok is ráköthetők, így a HDMI csatlakozás használata csakis előnyt jelenthet a végfelhasználók számára. Sajnos a GeCube sajtónyilatkozatából az egyelőre nem derül ki, hogy a következő generációs optikai formátumok által megkövetelt HDCP másolásvédelmi eljárást támogatják-e a kártyák, de annál nagyobb baklövést el sem követhetne a GeCube, hogy ezt a képességet száműzi ezekről a termékekről. A két új videokártya ára és pontosabb megjelenési időpontja egyelőre nem ismert.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 09:46

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.