Szerző: Bodnár Ádám

2006. április 13. 13:06

Drágám, a PC-k összemennek!

[eWeek/HWSW] Az IDC előrejelzése szerint az elkövetkező három év során rohamosan teret nyernek majd az apró méretű small form factor (SFF) PC-k a vállalatoknál, a ma elterjedt minitorony-formátum pedig az évtized végére a kihalás szélére sodródik.

[eWeek/HWSW] Az IDC előrejelzése szerint az elkövetkező három év során rohamosan teret nyernek majd az apró méretű "small form factor" (SFF) PC-k a vállalatoknál, a ma elterjedt minitorony-formátum pedig az évtized végére a kihalás szélére sodródik.

Kisebb méret, kevesebb költség

A SFF számítógépek azért tarthatnak számot a vállalatok és fogyasztók érdeklődésére, mert kisebbek, csendesebbek és kevedebbet is fogyasztanak egy "hagyományos" asztali gépnél. Ezekben a rendszerekben gyakran noteszgépekbe szánt alkatrészek találhatók, ami megdrágítja őket, ám a vállalatok spórolhatnak a villanyszámlán és a kisebb méret és zaj miatt egy helyiségben több dolgozót helyezhetnek el, így összességében mégis megéri őket megvásárolni. Ugyanez igaz az otthoni felhasználókra is, akik szintén spórolhatnak a villanyszámlán és a lakásból is értékes négyzetmétereket takaríthatnak meg, nem beszélve arról, hogy egy csendes géppel mennyivel könnyebb együttélni.

Mivel mind a vállalatok, mind a fogyasztók egyre érdeklődnek a kisebb, csendesebb és kevesebbet fogyasztó gépek iránt, ugyanakkor elvárják ugyanazt a teljesítményt és a szolgáltatásokat, amelyeket egy teljes méretű PC nyújt, az elkövetkező években várhatóan fel fognak gyorsulni a fejlesztések ezen a téren. Az IDC prognózisa szerint a megoldás kulcsát az energiatakarékos kétmagos processzorok elterjedése jelenti majd. Az elmúlt pár évben a fogyasztás terén nem jeleskedő Intel például az ősszel tervezi bemutatni új asztali processzorát, a Conroe-t, amely ígéretei szerint 40 százalékkal kevesebbet fogyaszt a jelenlegi csúcsmodelleknél, mégis 40 százalékkal nagyobb teljesítményt nyújt.


A legkisebb: Apple Mac mini

Lesz igény nagy asztali gépekre is

A noteszgépek forgalma hamarosan felülmúlja az asztali gépekét, de utóbbi kategória nem fog eltűnni a piacról -- állítja az IDC, ugyanis sok felhasználási területen a lehető legnagyobb teljesítményre van szükség és ilyenkor előny a nagy méret. A folyamat túlélői a vállalati munkaállomások és a játékra kifejlesztett méregdrága asztali gépek lesznek, amelyek még jó ideig megtalálják saját közönségüket.

Az ilyen felhasználásra szánt PC-k szükségszerűen nagyok, hiszen gyakran több videokártyát, merevlemezt és optikai meghajtót is be kell fogadniuk, ráadásul a csúcsteljesítményű alkatrészek által termelt hőt is el kell vezetniük. Egy SFF-gépbe ezzel szemben rendszerint csak egy merevlemez és egy optikai meghajtó fér, a grafikus vezérlő pedig sokszor az alaplapi chipkészletbe integrált.

A változás szele

A változás szele már érezhető a PC-gyártóknál, az otthoni felhasználókra koncentáló tajvani cégek (pl. AOpen, ASUS, MSI) mellett már a legnagyobb globális szállítók kínálatában is kaphatók SFF-konfigurációk. Az IDC szerint az amerikai piacon 2009-re már a kisméretű gépek lesznek az uralkodók, háttérbe szorítva a ma elterjedt minitornyokat. 2005-ben az Egyesült Államokban mintegy 31 millió minitorony-kivitelű PC-t adtak el, ez a leszállított asztali gépek több mint háromnegyede, míg a SFF gépek a piacnak csupán 12 százalékát adták. Az IDC szerint 2009-re utóbbiak aránya 42 százalékra nő majd, miközben a minitornyok forgalma a tavalyi szint harmadára csökken.

A globális piacon a kis méretű gépek ennél jóval lassabban, de azért biztosan nyernek majd teret, ugyanis számos helyen továbbra is a lehető legolcsóbb megoldást keresik a vevők, nem számít nekik a zaj, a méret vagy a fogyasztás. Az IDC szerint tavaly világszerte 93 millió minitorony-kivitelű gép talált gazdára, ez az összes eladott asztali PC-k 70 százaléka. 2009-ben azonban már csak 78 millió ilyen masinát vásárolnak meg, ami kevesebb mint fele lesz a teljes forgalomnak, eközben az SFF-gépek eladásai négyszeresére nőnek és a teljes piac közel harmadát szerzik meg.


Small Form Factor gépek a HP-tól

Szakértők szerint a vállalatoknál a legnagyobb sikerre az ún. slim kivitelű asztali gépek számíthatnak, amelyek térfogatra fele akkorák mint egy átlagos minitorony, ugyanakkor nem szükségesek hozzájuk a drága notebook-alkaktrészek, így az áruk is viszonylag alacsony maradhat. Összességében azonban az SFF-gépek tömeges terjedése magával fogja hozni az alkatrészek további miniatürizációját és az áruk csökkenését is.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról