Szerző: Bodnár Ádám

2006. április 4. 09:34

Nagy-Britanniában készül Európa legerősebb szuperszámítógépe

A brit kormányzat 52 millió fontot kíván egy új szuperszámítógép létrehozására költeni, a tervek szerint a Hector (High-End Computing Terascale Resource) fantázianevű konfiguráció teljesítménye eléri majd a 100 teraFLOPS-ot (billió lebegőpontos művelet másodpercenként), ezzel Európa leggyorsabb számítógépe lehet. A kontinensen található legnagyobb teljesítményű szupergép jelenleg a németországi Jülich tudományos kutatóintézetben található JUBL, amely másodpercenként 45,6 billió művelet végrehajtására képes.

HIRDETÉS

[HWSW] A brit kormányzat 52 millió fontot kíván egy új szuperszámítógép létrehozására költeni, a tervek szerint a Hector (High-End Computing Terascale Resource) fantázianevű konfiguráció teljesítménye eléri majd a 100 teraFLOPS-ot (billió lebegőpontos művelet másodpercenként), ezzel Európa leggyorsabb számítógépe lehet. A kontinensen található legnagyobb teljesítményű szupergép jelenleg a németországi Jülich tudományos kutatóintézetben található JUBL, amely másodpercenként 45,6 billió művelet végrehajtására képes.

A Hector két másik tudományos célú szuperszámítógépet is levált, idén nyáron ugyanis kikapcsolják a Manchesteri Egyetemen működő CSAR-t, 2008-ban pedig nyugdíjazzák az Edinburghi Egyetem HPCx rendszerét is. A Hectort a tervek szerint többek között éghajlati változások szimulációjára és atomok modellezésére használják majd a tudósok. A szuperszámítógép az IBM Blue Gene/L technológiára épül, azaz lényegében a világ jelenlegi legerősebb szuperszámítógépének leszármazotta, ha úgy tetszik kistestvére.

A 2007-re elkészülő Hector hatszor erősebb lesz mint a jelenlegi legerősebb brit szuperszámítógép, amely az Európai Középtávú Időjárás-előrejelzési Központban (ECMWF), Readingben működik.

A Beckhoff ultrakompakt, C6025 típusú ipari PC az Intel Core i processzorcsalád nagy számítási teljesítményével rendelkezik, ventilátor nélküli, kisméretű kivitelben. A rendkívül alacsony fogyasztású, új Intel Core i U processzorok teszik mindezt lehetővé.

a címlapról

Hirdetés

Csúcstechnológia pár koppintással: ezt tudja a Huawei nova 9

2021. december 2. 01:11

Manapság egyre-másra jelennek meg olyan új mobilok, amelyek hihetetlen funkciókat ígérnek, de ezeket szinte műszaki diplomával lehet csak előcsalogatni. A HUAWEI nova 9 igazi ereje abban rejlik, milyen egyszerű előcsalogatni a mobil tudását.