Szerző: Bodnár Ádám

2006. április 4. 09:34

Nagy-Britanniában készül Európa legerősebb szuperszámítógépe

A brit kormányzat 52 millió fontot kíván egy új szuperszámítógép létrehozására költeni, a tervek szerint a Hector (High-End Computing Terascale Resource) fantázianevű konfiguráció teljesítménye eléri majd a 100 teraFLOPS-ot (billió lebegőpontos művelet másodpercenként), ezzel Európa leggyorsabb számítógépe lehet. A kontinensen található legnagyobb teljesítményű szupergép jelenleg a németországi Jülich tudományos kutatóintézetben található JUBL, amely másodpercenként 45,6 billió művelet végrehajtására képes.

[HWSW] A brit kormányzat 52 millió fontot kíván egy új szuperszámítógép létrehozására költeni, a tervek szerint a Hector (High-End Computing Terascale Resource) fantázianevű konfiguráció teljesítménye eléri majd a 100 teraFLOPS-ot (billió lebegőpontos művelet másodpercenként), ezzel Európa leggyorsabb számítógépe lehet. A kontinensen található legnagyobb teljesítményű szupergép jelenleg a németországi Jülich tudományos kutatóintézetben található JUBL, amely másodpercenként 45,6 billió művelet végrehajtására képes.

A Hector két másik tudományos célú szuperszámítógépet is levált, idén nyáron ugyanis kikapcsolják a Manchesteri Egyetemen működő CSAR-t, 2008-ban pedig nyugdíjazzák az Edinburghi Egyetem HPCx rendszerét is. A Hectort a tervek szerint többek között éghajlati változások szimulációjára és atomok modellezésére használják majd a tudósok. A szuperszámítógép az IBM Blue Gene/L technológiára épül, azaz lényegében a világ jelenlegi legerősebb szuperszámítógépének leszármazotta, ha úgy tetszik kistestvére.

A 2007-re elkészülő Hector hatszor erősebb lesz mint a jelenlegi legerősebb brit szuperszámítógép, amely az Európai Középtávú Időjárás-előrejelzési Központban (ECMWF), Readingben működik.

a címlapról