Szerző: Ady Krisztián

2006. április 18. 10:00

Nagyobb, gyorsabb gepárdok a Seagate-től

[TGDaily] A Seagate bejelentette, hogy megkezdte az iparág első 3,5 hüvelykes, merőleges adatrögzítést alkalmazó merevlemezei szállítását. Az új gepárdok, a 15 ezres fordulatszámon működő Cheetah 15K.5 sorozat megduplázott kapacitással és jóval nagyobb adatátviteli sebességgel kecsegteti a rendszerépítőket.

HIRDETÉS

[TGDaily] A Seagate bejelentette, hogy megkezdte az iparág első 3,5 hüvelykes, merőleges adatrögzítést alkalmazó merevlemezei szállítását. Az új gepárdok, a 15 ezres fordulatszámon működő Cheetah 15K.5 sorozat megduplázott kapacitással és jóval nagyobb adatátviteli sebességgel kecsegteti a rendszerépítőket.

Az elsősorban nagyteljesítményű munkaállomásokba és szerverekbe ajánlott merevlemezek SCSI (SAS), Ultra320 SCSI és 4 Gbit/s sebességű fibre -channel csatolófelülettel érhetők el a rendszerintegrátorok számára, a kiskeresedelmi csatornákon keresztül várhatóan júniustól lesznek megvásárolhatók. Az új gepárdok ára egyelőre nem ismert.

A nagyobb kapacitás eléréséhez a meghajtók gyártóinak folyamatosan növelniük kell az adatsűrűséget, ez az adatbitek méretének csökkentésével és egymáshoz közelebb helyezésével érhető el, azonban ennek a megközelítésnek számos körülmény szab gátat. Az egyre nagyobb adatsűrűségű médiumokon egyre kisebb terület áll rendelkezésre az adatbitek tárolására, ami ahhoz vezethet, hogy a merevlemez működése közben felszabaduló hő hatására az adatok mágnesesen instabillá válnak, azaz módosulnak vagy törlődnek.

A leírt problémára megoldást jelenthet a megbízhatóbb, magasabb koercitivitással rendelkező médiumok használata, ám a hagyományos mágneses író-olvasó fejek nem képesek írni ilyen felületre. Az adatbitek merőleges elrendezése esetén azonban azok mágneses orientációja a médiára merőleges, ennek révén akár tízszeresére is növelhető az adatsűrűség, így egyetlen 3,5 hüvelyk átlójú tányéron akár 1 terabájt is tárolható.

Az előző, 15K.4 generációhoz képest a merőleges adatrögzítéssel dolgozó Cheetah merevlemezek 73, 147 és 300 gigabájtos kapacitással lesznek elérhetők, így pontosan kétszeres kapacitást nyújtanak. A tartós adatátviteli sebesség a korábbi modell 58-96 megabájt/s-os értékéről 73-125 megabájt/s-ra növekedett, a Seagate szerint az új gepárdok az első merevlemezek, melyek képesek átlépni tartósan a 100 megabájt/s-os sebességet. A jelentősen javult paraméterek ellenére a meghajtók megbízhatósága továbbra is 1,4 millió óra két meghibásodás között (MTBF).

A Beckhoff ultrakompakt, C6025 típusú ipari PC az Intel Core i processzorcsalád nagy számítási teljesítményével rendelkezik, ventilátor nélküli, kisméretű kivitelben. A rendkívül alacsony fogyasztású, új Intel Core i U processzorok teszik mindezt lehetővé.

a címlapról

Hirdetés

Csúcstechnológia pár koppintással: ezt tudja a Huawei nova 9

2021. december 1. 18:53

Manapság egyre-másra jelennek meg olyan új mobilok, amelyek hihetetlen funkciókat ígérnek, de ezeket szinte műszaki diplomával lehet csak előcsalogatni. A HUAWEI nova 9 igazi ereje abban rejlik, milyen egyszerű előcsalogatni a mobil tudását.