Szerző: Bodnár Ádám

2006. április 13. 14:43

Csak eredeti Vistán használható az új grafikus felület, az Aero

Ha a Vista látványos Aero felhasználói felületét szeretnénk használni, nem mindegy melyik változatot vesszük meg az operációs rendszerből. Az új Windowsnak csak a Home Premium, Business, Enterprise és Ultimate változatai tartalmazzák majd a vadonatúj kezelőfelületet, ráadásul a hírek szerint a Microsoft egy eredetiség-ellenőrzést is beiktatott az Aeróba, így az csak az eredeti szoftvereken jelenik meg.

HIRDETÉS

[HWSW] Ha a Vista látványos Aero felhasználói felületét szeretnénk használni, nem mindegy melyik változatot vesszük meg az operációs rendszerből. Az új Windowsnak csak a Home Premium, Business, Enterprise és Ultimate változatai tartalmazzák majd a vadonatúj kezelőfelületet, ráadásul a hírek szerint a Microsoft egy eredetiség-ellenőrzést is beiktatott az Aeróba, így az csak az eredeti szoftvereken jelenik meg.

"Azok, akik nem eredeti Windowst használnak, nem használhatják ki az Aeróban rejlő előnyöket" -- mondta a CNET Newsnak a redmondi cég képviselője. Egyelőre nem tudni, a Microsoft milyen módszerrel ellenőrzi majd a Visták eredetiségét, könnyen lehet hogy a Windows XP esetében már bevetett Windows Genuine Advantage programot terjesztik ki. Amint az ismert, a WGA a letöltések előtt ellenőrzi az operációs rendszer eredetiségét és a kalózmásolatok tulajdonosait kizárja az amúgy ingyenesen elérhető komponensek -- például a Media Player -- telepítéséből, ők csak a kritikus biztonsági frissítésekhez férhetnek hozzá.

A Microsofttól eközben kiszivárgott egy dokumentum amely a Vista Aero futtatásához szükséges hardverkövetelményekről szól. A cég sietett leszögezni, hogy az irat véletlenül került fel az internetre és csupán egy vázlatról van szó, nem a végleges elvárásokat tükrözi. Az Aeróhoz -- a jogtiszta Vista mellett -- elengedhetetlenül szükséges egy, a Windows Display Driver Model (WDDM) specifikációval kompatibilis meghajtóprogrammal rendelkező grafikus kártya, amelynek memória-sávszélessége legalább 1,8 gigabájt másodpercenként -- ezeket a követelményeket a ma piacon levő összes kártya könnyedén teljesíti.

A szükséges memória mérete a használni kívánt felbontástól függ, 1280x1024 pixel esetén a Vista már beéri 64 megabájt videomemóriával, ennél nagyobb felbontáshoz azonban már legalább 256 megabájt az elvárás. A chipkészletbe integrált grafikus vezérlőt tartalmazó konfigurációk -- ilyen az irodai asztali gépek és notebookok jelentős része -- esetén az Aero megjelenítéséhez legalább 1 gigabájt memóriára és kétcsatornás memóriavezérlőre lesz szükség, utóbbit a modern chipsetek már régóta biztosítják, de a 2003 előtt vásárolt gépekkel gond lehet.

A Beckhoff ultrakompakt, C6025 típusú ipari PC az Intel Core i processzorcsalád nagy számítási teljesítményével rendelkezik, ventilátor nélküli, kisméretű kivitelben. A rendkívül alacsony fogyasztású, új Intel Core i U processzorok teszik mindezt lehetővé.

a címlapról

Hirdetés

Csúcstechnológia pár koppintással: ezt tudja a Huawei nova 9

2021. december 5. 15:21

Manapság egyre-másra jelennek meg olyan új mobilok, amelyek hihetetlen funkciókat ígérnek, de ezeket szinte műszaki diplomával lehet csak előcsalogatni. A HUAWEI nova 9 igazi ereje abban rejlik, milyen egyszerű előcsalogatni a mobil tudását.