Szerző: Bodnár Ádám

2006. április 12. 09:06

Érkeznek az utolsó egymagos Opteronok

Az AMD bejelentette, hogy elérhetők Opteron 256 és 856 processzorai, minden bizonnyal ezek az utolsó egymagos szerverchipek a vállalat kínálatában. A kétprocesszoros és négy- vagy többprocesszoros rendszerekbe szánt lapkák már kaphatók, az egyutas gépekhez tervezett 156 jelű változat érkezése pedig egy hónapon belül esedékes. Mindhárom változat órajele 3 GHz.

HIRDETÉS

[HWSW] Az AMD bejelentette, hogy elérhetők Opteron 256 és 856 processzorai, minden bizonnyal ezek az utolsó egymagos szerverchipek a vállalat kínálatában. A kétprocesszoros és négy- vagy többprocesszoros rendszerekbe szánt lapkák már kaphatók, az egyutas gépekhez tervezett 156 jelű változat érkezése pedig egy hónapon belül esedékes. Mindhárom változat órajele 3 GHz.

A vállalat nem egészen egy évvel ezelőtt, 2005 áprilisában mutatta be első kétmagos lapkáit, amelyek azóta páratlan karriert futottak be, történelmi magasságokba emelve az AMD piaci részesedését. Az AMD elsősorban a szerverek szegmenségben szerepel lenyűgözően, ugyanis az Opteronok műszaki jellemzők tekintetében már régóta felülmúlják az Intel rivális Xeonjait. A kétmagos szerverchipek megjelentetésével az AMD ráadásul fél évvel megelőzte az Intelt.

A kétmagos Opteronok sikerét jól jelzi, hogy az x86 szerverprocesszorok szegmensében az AMD részesedése a tavalyi negyedik negyedévre 16,4 százalékra emelkedett, míg a teljes x86-piacon a vállalat már az eladások 21,4 százalékát tartja kézben. Ha az összes szerverprocesszort nézzük, az AMD tavaly év végén 12,7 százalékos részesedéssel rendelkezett, míg egy évvel korábban csupán 5,4 százalékkal.

Sun Ultra 20
Opteron-alapú Sun Ultra 20 munkaállomás

Az AMD legnagyobb szervergyártó partnerei, a HP és a Sun máris elérhetővé tették munkaállomásaik felfrissített változatait, amelyekben az új processzorok dolgoznak.

A Beckhoff ultrakompakt, C6025 típusú ipari PC az Intel Core i processzorcsalád nagy számítási teljesítményével rendelkezik, ventilátor nélküli, kisméretű kivitelben. A rendkívül alacsony fogyasztású, új Intel Core i U processzorok teszik mindezt lehetővé.

a címlapról

Hirdetés

Csúcstechnológia pár koppintással: ezt tudja a Huawei nova 9

2021. december 1. 01:55

Manapság egyre-másra jelennek meg olyan új mobilok, amelyek hihetetlen funkciókat ígérnek, de ezeket szinte műszaki diplomával lehet csak előcsalogatni. A HUAWEI nova 9 igazi ereje abban rejlik, milyen egyszerű előcsalogatni a mobil tudását.