Szerző: Bodnár Ádám

2006. április 18. 10:11

Saját Linuxot szeretne az Oracle?

Az Oracle saját Linux-disztribúció piacra dobását tervezi és a vállalatnál felmerült a két legnagyobb linuxos cég egyikének felvásárlása is -- írta tegnapi számában a Financial Times. Az üzleti lapnak interjút adott az Oracle elnök-vezérigazgatója, Larry Ellison, aki elmondta, a cége teljes szoftverportfoliót kíván kínálni az ügyfeleinek, az operációs rendszertől kezdve egészen az alkalmazásokig, mint legnagyobb riválisai, az IBM és a Microsoft, ez pedig leginkább linuxos alapokon képzelhető el.

[HWSW] Az Oracle saját Linux-disztribúció piacra dobását tervezi és a vállalatnál felmerült a két legnagyobb linuxos cég egyikének felvásárlása is -- írta tegnapi számában a Financial Times. Az üzleti lapnak interjút adott az Oracle elnök-vezérigazgatója, Larry Ellison, aki elmondta, a cége teljes szoftverportfoliót kíván kínálni az ügyfeleinek, az operációs rendszertől kezdve egészen az alkalmazásokig, mint legnagyobb riválisai, az IBM és a Microsoft, ez pedig leginkább linuxos alapokon képzelhető el.

A saját Linux-disztribúció lehetővé tenné az Oracle számára hogy köztesszoftverei és alkalmazásai a lehető leginkább integrálódjanak az operációs rendszerbe, csakúgy mint a Microsoft esetében. A Financial Timesnak Ellison úgy nyilatkozott, az Oracle már felmérte a lehetőségét és a következményeit a két legnagyobb linuxos cég, a Red Hat és a Novell felvásárlásának. Az elnök-vezérigazgató szerint azonban egy ilyen akvizíció kockázatos, hiszen sem a Red Hat, sem a Novell nem birtokolja az általuk terjesztett operációs rendszerrel kapcsolatos szellemi jogokat, ezért az 5-6 milliárd dolláros vételár akár ablakon kidobott pénz is lehet.

Az Oracle világától egyáltalán nem idegen a Linux, a vállalatnál már régóta ez az első számú fejlesztési platform és a cég egyre több ügyfele használja az Oracle szoftvereit Linuxon. A vállalat az utóbbi időben ráadásul számos kisebb akvizíciót hajtott végre, amelyek között szép számmal akadtak nyílt forrású megoldásokat fejlesztő cégek is, például az adatbázisáról ismert InnoDB és a Sleepycat. Az Oracle korábban megpróbálta felvásárolni a MySQL-t is, azonban az ügylet végül zátonyra futott, a részletekről az érintettek azóta is hallgatnak.

Az elmúlt hónapokban látványosan felgyorsult a konszolidáció a nyílt forrású szoftverek világában, ahogy a legnagyobb piaci szereplők magukhoz vonzzák a kisebbeket. A folyamat leginkább a vállalati szoftverek szegmenségben figyelhető meg, ahol a nyílt forrású megoldások rendszerint költséghatékony alternatívaként vagy kiegészítőként jelennek meg a nagy szoftverszállítók saját termékeivel szemben, illetve mellett.

Februárban egy konferencián Larry Ellison elmondta, "a nyílt forrású trend elleni harc helyett inkább arra összpontosítunk, hogyan tudnánk azt a saját hasznunkra fordítani". Ellison a Credit Suisse First Boston rendezvényén annak lehetőségeit vázolta fel, miként működhetnek egy vállalat webszolgáltatásai vegyes platformon, illetve hogyan működhetnek együtt az Oracle termékei más nyílt forrású megoldásokkal, a tervezett felvásárlásokról azonban nem ejtett szót.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról