:

Szerző: Bodnár Ádám

2003. június 20. 15:21

Jelentős veszteséggel zárta harmadik negyedévét a Solectron

A Solectron csütörtökön tette közzé május 31-én véget ért harmadik negyedévének pénzügyi eredményeit. A számítástechnikai és hálózati eszközök szerződéses gyártója emelkedő veszteségről és csökkenő forgalomról számolt be.

A Solectron csütörtökön tette közzé május 31-én véget ért harmadik negyedévének pénzügyi eredményeit. A számítástechnikai és hálózati eszközök szerződéses gyártója emelkedő veszteségről és csökkenő forgalomról számolt be.

A vállalat egyszeri költségei lényegesen meghaladták az elemzők várakozásait. A Solectron bejelentette, hogy a jelenlegi negyedévben az eredmények újfent elmaradnak az előrejelzésektől. A kedvezőtlen hírek nyomán a cég részvényeinek árfolyama 13 százalékkal 3,84 dollárra csökkent.

A Solectron számítógépeket és hálózati berendezéseket gyárt többek között az IBM, a HP és a Cisco részére. A vállalat a harmadik negyedévben 3,1 milliárd dolláros, azaz részvényenként 3,74 dolláros nettó veszteséget volt kénytelen elkönyvelni. A tavalyi harmadik negyedévben a cég nettó vesztesége 284 millió dollár, azaz részvényenként 35 cent volt.

A milpitasi (CA, USA) központú Solectron a harmadik negyedévben 2,8 milliárd dollár forgalmat ért el, ami 7 százalékkal alacsonyabb az egy évvel korábban elkönyvelt 3 milliárd dollárnál. A cég közölte, hogy a negyedév során 5 ezer alkalmazottól vált meg és gyártási tevékenységét az olcsóbb régiókban összpontosította annak érdekében, hogy csökkentse költségeit.

A Solectron máriusban közölte, hogy összesen 12 ezer dolgozójától válik meg egy 300 millió dolláros átszervezési program keretében, hogy alkalmazkodni tudjon az alacsony haszonréssel dolgozó versenytársak által diktált árakhoz.

A harmadik negyedévben az egyszeri költségek 2,8 milliárd dollárt tettek ki, az átszervezéssel kapcsolatos kiadások pedig további 223 millió dollárra csökkentették a nettó eredményt. A vállalat üzemi vesztesége 79 millió dollár, azaz részvényenként 10 cent volt, ami alulmúlta a korábbi előrejelzéseket.

A Solectron 2,6-2,9 milliárd dolláros bevétel mellett részvényenként 1-4 centes üzemi veszteségre számított. Elemzők 3 centes részvényenkénti veszteséget jeleztek előre. A vállalat közölte, hogy a gazdasági körülmények továbbra is kedvezőtlenek és a versenytársak (Sanmina-SCI, Flextronics, Celestica) komoly nyomást gyakorolnak az üzletmenetre.

A jelenleg is tartó negyedik negyedévre a Solectron 2,6-3 milliárd dolláros forgalom mellett 2-6 centes üzemi veszteségre számít.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 20:09

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.