Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres
Felhőből visszaköltözéstől egészen egy banki malware evolúciójáig. Üzemeltetői és IT-biztonsági meetupokkal érkezünk!

A nyugat-európai broadband elterjedése mögött a fájlmegosztás, valamint a pornó és a zene iránti kereslet áll

Vörös Péter, 2003. június 01. 17:07
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

A Nielsen/Netratings piackutató vállalat csütörtökön közzétett tanulmánya szerint a nagy sebességű internethozzáférés továbbra is egészséges ütemben nő, ami mögött a fájlmegosztás, valamint a pornó és a zene iránti kereslet áll.

hirdetés
A Nielsen/Netratings piackutató vállalat csütörtökön közzétett tanulmánya szerint a nagy sebességű internethozzáférés továbbra is egészséges ütemben nő, ami mögött a fájlmegosztás, valamint a pornó és a zene iránti kereslet áll.

A Nielsen/Netratings úgy véli, hogy a 2003. április végén zárult évben az otthoni szélessávú internet hozzáférések száma 136 százalékkal emelkedett. A Netratings közölte, hogy a broadband fellendülés nyertesei közé a szórakoztatóipari (azon belül főként a pornográf) weboldalak tartoznak.

"A pornó szektor az összes nyugat-európai piacon jelentősen nőtt, leszámítva Olaszországot, ahol (nem véletlenül) viszonylag a legalacsonyabb a szélessávú hozzáférés" -- áll a jelentésben.

A broadband iránti erős kereslet egyszerre jelent jó és rossz hírt. A legnagyobb lemezkiadók például igencsak neheztelnek a szerzői jogvédelem alá eső zenék burjánzó kereskedelmére, ez utóbbi tevékenység jelentősen felgyorsult az internethozzáférések emelkedésével.

Az olyan ingyenes fájlmegosztási szolgáltatások, mint a Kazaa és a Grokster óriási népszerűségnek örvendenek a szélessávú internethozzáféréssel rendelkező zenerajongók körében. A lemezkiadók már egy ideje próbálják elérni e szolgáltatók betiltását, mivel azzal vádolják ezeket, hogy miattuk csökkennek a lemezeladások.

A nagy nyugat-európai internetszolgáltók (például a T-Online, a Wanadoo és a BT OpenWorld) eközben jelentős haszonra tesznek szert a broadband hozzáférésnek köszönhetően, mivel e szolgáltatás haszonrése magasabb a többinél.

Tavaly a legnagyobb mértékben Nagy-Britanniában emelkedett a szélessávú penetráció, a szigetországban több mint háromszorosára, 3,7 millió felhasználóra emelkedett a broadband előfizetők száma.

Ezzel együtt Nagy-Britannia továbbra is az utolsó előtti helyen áll Nyugat-Európában a broadband penetráció terén, az összes internetfelhasználó 21,6 százalékának van szélessávú hozzáférése. Olaszországban a broadband penetráció 16,4 százalék, azaz 1,8 millió felhasználó.

Az első három helyen Franciaország, Spanyolország és Hollandia áll: ezekben az országokban az összes internetfelhasználó 39, 37,2 illetve 36,6 százalékának van szélessávú internethozzáférése.

Összehasonlításként az USA-ban 38 millió broadband felhasználó van, azaz az összes internetfelhasználó 35 százalékának van szélessávú internethozzáférése. A penetrációt tekintve a világ vezető országai Ázsiában vannak, élen Dél-Koreával és Hongkonggal.

"Ha a jelenlegi trendek folytatódnak, akkor 2004. áprilisában 53 millió broadband felhasználó lesz Nyugat-Európában, míg az USA-ban 58 millió" -- mondta Tom Ewing, a NetRatings elemzője.

4-4 klassz téma a HWSW júniusi üzemeltetői és IT-biztonsági meetupjain. Nézz meg a programot!