:

Szerző: Bodnár Ádám

2003. június 24. 17:01

Húsz éves a mobiltelefon

A Motorola a világ legelső, kereskedelmi forgalomba hozott hordozható telefonjának huszadik évfordulóját ünnepli. 1983-ban a Motorola DynaTAC 8000X volt az első hordozható telefon, ami megkapta az FCC, az amerikai hírközlési felügyelet engedélyét. A telefon néhány hónappal később a boltokba került, és azonnali vásárlási hullámot gerjesztve, sosem látott növekedésnek indította a drót nélküli kommunikációs eszközök piacát.

[HWSW] A Motorola a világ legelső, kereskedelmi forgalomba hozott hordozható telefonjának huszadik évfordulóját ünnepli. 1983-ban a Motorola DynaTAC 8000X volt az első hordozható telefon, ami megkapta az FCC, az amerikai hírközlési felügyelet engedélyét. A telefon néhány hónappal később a boltokba került, és azonnali vásárlási hullámot gerjesztve, sosem látott növekedésnek indította a drót nélküli kommunikációs eszközök piacát.

A Motorola mobil technológiai múltja a világ legelső használható, olcsó és óriási sikert aratott autós rádiójával kezdődött 1930-ban. Még az évtized vége előtt a vállalat piacra dobta az első, privát felhasználók számára készített rádió adóvevőt. A 40-es és 50-es években a rádiótechnológiai fejlesztéseiből számos egyéb termék született: az első személyi hívó, az első autós telefon, és nagyteljesítményű rádió adóvevők, a többi között az is, amiről 1969-ben egyenes adásban hallhattuk Neil Armstrong híressé vált szavait a holdról.

A 60-as évek második felében a Motorola egy új, a fogyasztói piac számára készülő, kézi kommunikációs eszközt kezdett fejleszteni: a mobiltelefont. Mire a DynaTAC 8000X telefon 1983-ban megkapta a forgalomba hozatali engedélyt, a Motorola 15 évet és 100 millió dollárt invesztált a technológia fejlesztésébe. A LED kijelzős DynaTAC 8000X közel egy kilogrammot nyomott, mérete 33x4,5x9 cm volt, egy órányi beszélgetési és 8 óra készenléti időt kínált.

"A vevők teljesen odavoltak a koncepciótól, hogy hordozható telefonjuk segítségével bárhol elérhetővé válnak. A DynaTAC 8000X-nak több ezres volt a várólistája annak ellenére, hogy a telefon eredetileg 3995 dollárba került" -- emlékszik vissza Rudy Krollop, a DynaTAC 8000X tervezőcsapatának egykori tagja. "1983-ban a mobiltelefon gondolata még egészen forradalmi volt. Rendkívül izgalmas volt ebben a korszakban a Motorolánál folyó fejlesztési munkákban részt venni."

"Amikor a Motorola kifejlesztette az első mobiltelefont, a fő inspiráció az az álom volt, hogy otthoni telefontól távol is kapcsolatban maradhassunk családunkkal és barátainkkal" -- magyarázza Tim Parsey, a Motorola mobiltelefon részlegének fogyasztói termékfejlesztési csoportjának igazgatója, a vállalat alelnöke. "A mai vevők egy olyan eszközre vágynak, amely nem csak telefonhívásokat bonyolít bárhonnan, hanem lehetővé teszi, hogy életük pillanatait élő videó és fotók révén másokkal is megosszák; amivel játszhatnak és zenélhetnek, és ami egyben információforrás is. A technológia fejlődése és az intelligens formatervezés révén ma valóra válnak ezek az álmok."

Mióta 20 évvel ezelőtt a Motorola bemutatta a DynaTAC 8000X mobiltelefont, vagy akkori becenevén a "tégla telefont", a mobil előfizetők száma az 1984-es 300 ezerről napjainkra több mint 1,2 milliárdra bővült. Az iparág növekedésével a Motorola előre látta az új technológiák, új elvárások megjelenését, és folyamatosan új fejlesztéseket hajtott végre a drótnélküli interneteléréstől kezdve, a mobil játékokon és szöveges üzeneteken át a digitális képfeldolgozásig.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 24. 21:42

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.