:

Szerző: Barna József

2003. június 6. 09:24

Az Intel kitart korábbi előrejelzése mellett

Andy Bryant
Andy Bryant
[WSJ] Az Intel tegnap megerősítette a második negyedévre vonatkozó előrejelzéseit, így sikerült eloszlatnia az atípusos tüdőgyulladás (SARS) negatív hatásaitól tartó elemzők aggodalmait. A világ legnagyobb félvezetőgyártó vállalata a processzorok iránti erős keresletről számolt be.

Az Intel tegnap közölte, hogy a június 30-án véget érő második pénzügyi negyedévben az árbevétele 6,6 és 6,8 milliárd dollár között lesz. Korábban a vállalat 6,4 és 7 milliárd dollár közötti forgalmat jelzett előre, így az elemzők által kiindulópontnak tekintett középérték változatlanul 6,7 milliárd dollár maradt. Amennyiben a forgalom elérné ezt az értéket, a vállalat 6 százalékkal múlná felül a tavalyi év megfelelő időszakának árbevételét, és kevesebb, mint 1 százalékkal teljesítene gyengébben, mint az előző negyedévben.

Andy Bryant pénzügyi vezérigazgató elmondta, hogy a negyedév során a vállalat mikroprocesszorai iránti kereslet a szezonális trendek felső régióban mozog, míg a kommunikációs lapkákat, így a flash memóriákat is gyártó üzletág forgalma továbbra is elmarad a várakozásoktól. Amint az ismert, az Intel idén januártól jelentősen, 20-40 százalékkal megemelte flash termékeinek árát, remélve, hogy a piac az újabb technológiával előállított, nagyobb kapacitású flash chipek felé mozdul el. A várakozások azonban túlzottan optimistának bizonyultak, és az áremelésnek köszönhetően a vállalat riválisai piaci részesedést szereztek az Intel kárára.

Számos elemző korábban attól tartott, hogy a SARS járvány negatív hatással lehet az ázsiai piacokra. Bryant kérdésekre válaszolva elmondta, hogy noha kisebb mértékben befolyásolják a vállalat forgalmát a vírussal kapcsolatos aggodalmak, az Intel már a korábbi előrejelzés kalkulációja idején is figyelembe vette annak esetleges hatásait.

Az Intel tegnap tőzsdezárás után hozta nyilvánosságra előrejelzését. A vállalat részvényeinek árfolyama a rendes kereskedésben 2,15 százalékkal 21,84 dollárra nőtt, majd a börze zárása után tovább emelkedett 22,34 dollárra.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 11:43

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.